Elfogyott a vaj? 7 dolog, amivel helyettesíthető

Vajra van szükség a recept szerint, de nincs otthon? Ne essen kétségbe, segítünk!

null

Vajra van szükség a recept szerint, de nincs otthon, vagy egyszerűen szeretne mást kipróbálni? Ne essen kétségbe, van megoldás! Íme néhány ötlet, amivel kezelhető a pánikhelyzet és ráadásul mindegyik helyettesítő finom is – olvasható a mindmegette.hu cikkében.

 

Szerencsére a vajnak számos egészséges alternatívája létezik. Akár sütéshez, akár főzéshez keres helyettesítőt, vagy egyszerűen csak unja, hogy mindig vaj kerül a szendvicsbe, gyorsan talál új és izgalmas anyagokat.

 

1. GHÍ

Vízibivaly vagy tehén tejéből köpült vajból készül úgy, hogy felforralják a vajat, amelyből elpárolog a nedvesség nagy része. A tejfehérje és a tejcukor kiválik, a fehérje lesüllyed, a megolvadt vaj tetején hab jelenik meg. A habot leszedve és az alsó fehérjeréteget visszahagyva a középső zsiradékrétegből lesz a ghí.

  • Hogyan számoljunk? Egy az egyben helyettesíthető (pl. 100 g vaj kiváltható 100 g ghível)
  • Íze: enyhén sós, picit diós
  • Miként viselkedik? A magas zsírtartalom miatt nedvességet és „vajas” textúrát ad az ételnek.
  • Felhasználása: süteményekhez, húsok sütéséhez

 

2. ALMASZÓSZ

A cukrozatlan almaszósz kiváló vajhelyettesítő – különösen, ha csökkenteni szeretnénk a bevitt kalóriák számát, és zsírszegényebben szeretnénk főzni, sütni. Nem baj, ha nincs otthon almaszósz, frissen is gyorsan és egyszerűen elkészíthető. 

  • Hogyan számoljunk? Egy az egyben helyettesíthető
  • Íze: enyhén édes
  • Miként viselkedik? Sűrűbb, nedvesebb eredményt ad, mint a vaj.
  • Felhasználása: kenyerekhez, péksüteményekhez és süteményekhez

 

3. SÜTŐTÖKPÜRÉ

A sütőtökpüré, hasonlóan az almaszószhoz, sűrűbbé teszi a sütit és a pékárukat – és enyhe sütőtökízt is ad. Fontos, hogy olyan sütőtökpürét válasszunk, amely nem tartalmaz hozzáadott összetevőket. A legjobb, ha magunk sütjük meg a tököt és pürésítjük.

  • Hogyan számoljunk? 100 g vaj helyett kicsivel kevesebb, kb. 90 g sütőtökpürét használjunk
  • Íze: enyhén sós, de alapvetően édes
  • Miként viselkedik? Nedvesít és sima textúrát ad.
  • Felhasználása: desszertekhez, kenyerekhez, péksüteményekhez

 

4. AVOKÁDÓ

Az avokádópüré „zökkenőmentesen” olvad a desszertekbe vaj helyett, különösen a csokis sütikbe.  A tápanyagokban és egészséges zsírokban gazdag avokádó felerősíti bármely étel egészségügyi előnyeit anélkül, hogy az ízét megváltoztatná.

  • Hogyan számolj? Mint a sütőtökpürénél: kicsivel kevesebb avokádót használjunk, mint amennyi vajat ír a recept
  • Íze: lágy, enyhén vajas
  • Miként viselkedik? Nedvességet és krémes textúrát ad.
  • Felhasználása: kenyerekhez, péksüteményekhez, süteményekhez (Különösen csokis desszertekhez, mint pl. a brownie-hoz illik.)

 

5. BANÁN

Az érett, pépesített banán finom ízt, édességet és nedvességet ad, így ideális vajhelyettesítő. A banán erős ízű, ezért érdemes ezt szem előtt tartani, amikor más összetevőkkel párosítjuk. Ha a banánt választjuk vajhelyettesítőnek, kevesebb zsírt és több káliumot juttatunk a szervezetünkbe.

  • Hogyan számoljunk? A receptben ajánlott vaj mennyiségének a felét használjuk banánból.
  • Íze: édes
  • Miként viselkedik? Nedvességet és erős édes ízt ad, ezért ha banánt használunk, csökkentsük a receptben írt cukor vagy édesítőszer mennyiségét.
  • Felhasználása: kenyerekhez, péksüteményekhez, süteményekhez (Mivel a banán íze a végeredményen is érződik, ezért a legjobb csokis, diós vagy gyümölcsös desszertekhez adni.)

 

6. DIÓVAJ (VAGY EGYÉB MAGVAJAK, PL. MANDULA-, KESUDIÓVAJ, STB.)

Az omega-3-ban gazdag magvajak jótékonyan hatnak az egészségre, védik a szív- és érrendszer egészségét. Olyan magvajakat használjunk, amelyek 100 százalékosak, nem tartalmaznak hozzáadott zsírokat, cukrokat és lehetőleg GMO-mentesek. Ha van otthon nyers, sótlan mag, saját magunk is elkészíthetjük a vajat.

  • Hogyan számoljunk? Egy az egyben helyettesíthető.
  • Íze: diós, enyhén édes (Mindenképpen csökkentsük a receptben írt cukor vagy édesítőszer mennyiségét!)
  • Miként viselkedik? Nedvesít, sűrít, és édesít.
  • Felhasználása: süteményekhez, különösen a banános, diós és csokis édességekhez

 

7. KÓKUSZOLAJ

A kókuszpálma magjának szárított beléből készül. 92 százaléka telített zsírsav – ez azért fontos, mert magas hőmérsékletre hevítve sem képződnek sejtkárosító szabadgyökök. Ugyanakkor azt is fontos megjegyezni, hogy nem tartalmaz transz-zsírokat, melyek rákkeltő és érelmeszesedést okozó hatással rendelkeznek. A kókuszolaj ideális húsok sütéséhez. A szűz, finomítatlan kókuszolaj gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik. Enyhe kókuszos ízt kölcsönöz az ételeknek.

  • Hogyan számolj? Egy az egyben helyettesíthető.
  • Íze: enyhén édes, kókuszos
  • Miként viselkedik? Nedvesít, ízt és aromát ad.
  • Felhasználása: főzéshez, sütéshez egyaránt használhatod

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pixabay)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.