A Mindmegette sorozatában olyan konyhai praktikákból szemezget, amelyeket a kedves olvasók küldtek be, gondolván, hogy mások is jó hasznát veszik a kipróbált, jól bevált trükknek – olvasható a mindmegette.hu cikkében.
Ha azt szeretné, hogy a főzelékben szálas maradjon a tök és ne főjön szét, akkor íme egy szuper trükk:
Tipp: Miután legyalultuk a tököt, keverjünk hozzá egy kis ecetet, így szép, szálas lesz a főzelékben. Ezzel a módszerrel garantált az igazán guszta végeredmény!
Próbálja ki a kapros tökfőzelék receptjét!
TÖKFŐZELÉK CSIRKEMELLPÖRKÖLTTEL
Hozzávalók:
- 1 fej vöröshagyma
- 1 ek zsír
- 2 ek liszt
- 2 dl tejföl
- 60 dkg gyalult tök
- ecet
- 1 csokor friss kapor
- víz
- só
A pörkölthöz:
- 1 fej vöröshagyma
- 1 ek zsír
- 1 db paprika
- 1 db paradicsom
- 35 dkg csirkemell
- 1 tk őrölt pirospaprika
- só
- bors
Elkészítése:
1. A tökfőzelék elkészítéséhez a megpucolt és felaprított hagymát a felforrósított zsíron megdinszteljük. Ha már üveges, hozzáadjuk a lisztet, gyorsan elkeverjük, nehogy megégjen.
2. Beleöntjük a tejfölt, hozzáadjuk a gyalult tököt (amit előzőleg egy kis ecettel is elkevertünk) és az apróra vágott kaprot. Kevés vizet öntünk rá, sóval ízesítjük és addig főzzük, amíg a tök megpuhul. Ha nem találjuk elég sűrűnek, akkor sűríthetünk rajta még rántással, vagy habarással.
3. A csirkemell pörkölthöz a hagymát apróra vágjuk és a felforrósított zsíron megdinszteljük. Hozzáadjuk a szeletekre vágott paprikát és a félbevágott paradicsomot, majd együtt pároljuk néhány percig.
4. Végül beletesszük az apró kockára vágott csirkemellet és fehéredésig sütjük. A tűzről lehúzva megszórjuk a pirospaprikával és visszatesszük a tűzre. Sózzuk, borsozzuk, felöntjük kb 1-1,5 dl vízzel és puhára főzzük. A tökfőzelékkel együtt kínáljuk.
Borítókép: Tökfőzelék csirkemellpörkölttel (Fotó: Mindmegette.hu)