A sárgadinnye magas víztartalma segít megelőzni a kiszáradást, a benne található antioxidánsok pedig a sejtkárosodást, ezzel csökkenhet az esélye a daganatos és más betegségek kialakulásának. Az anyagcsere során a szervezetben úgynevezett szabad gyökök keletkeznek, amelyek károsíthatják a sejteket. Ezt a károsodást oxidatív stressznek nevezzük. Az antioxidánsok azonban segítenek eltávolítani a szabad gyököket a szervezetből, ezzel megelőzve az oxidatív stressz kialakulását. Olyan fontos tápanyagokban is bővelkedik, mint a szelén, béta-karotin, C-vitamin, lutein, zeaxantin vagy kolin – olvasható a Mindmegette cikkében.
Védi a szemet
A lutein és a zeaxantin két hasonló antioxidáns és növényi pigment, amelyek a gyümölcsök és zöldségek sárga-vörös árnyalatát adják. Ezek az anyagok együttesen segíthetnek kiszűrni a káros kék fénysugarakat, ennek köszönhetően a sárgadinnye védő szerepet játszik a szem egészségében, és segíthet megelőzni az időskori makuladegenerációt.
Jó az asztma ellen
Állatokon végzett vizsgálatok azt mutatták, hogy a béta-karotin – mely a sárgadinnyében igen nagy mennyiségben megtalálható –, és az A-vitamin segíthet megelőzni az asztma későbbi kialakulását. Emellett C-vitaminban is gazdag, amely szintén védelmet nyújthat az asztma ellen. Egy 2010-es tanulmány szerint azok az asztmás emberek, akik kezelésként kolint – a sárgadinnyében található másik antioxidáns – kaptak, a gyulladás szintjének csökkenését tapasztalták.
A teljes cikket ITT olvashatja tovább.
Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)