A gesztenye számos vitamin és ásványi anyag forrása, de más kedvező tulajdonságai is vannak.
Alacsony a zsírtartalma
Kiváló forrása a réznek, mangánnak, B6- és C-vitaminnak, tiaminnak, folsavnak, riboflavinnak és a káliumnak.
A legtöbb más dióféléhez képest a gesztenye kevesebb kalóriát tartalmaz, mivel alacsony a zsírtartalma.
Szénhidráttartalma is magasabb, mint a legtöbb diófélének, és rengeteg rost is van benne, ami számos előnnyel jár az egészségre nézve, hiszen segíti az emésztést és táplálja a hasznos bélbaktériumokat.
A szemünk is kívánja
Nagy mennyiségű és rengetegféle antioxidánst tartalmaz, köztük luteint és zeaxantint is, amelyek rendkívül fontos anyagok a szem egészsége szempontjából.
Ezek ráadásul képesek felhalmozódni a retinában, és védelmet nyújtanak a kék fény okozta károsodástól.
Így azoknak, akik monitor előtt dolgoznak, érdemes gyakran enniük ebből a finom csemegéből. Az antioxidánsok olyan vegyületek, amelyek segítenek megvédeni a sejteket a szabad gyököknek nevezett instabil molekulák okozta károsodástól. A szabad gyökök magas szintje oxidatív stressznek nevezett állapotot okozhat. Ezek növelhetik a krónikus betegségek, például a szívbetegségek, a cukorbetegség és a rákos megbetegedések kockázatát.
Segíti a szív egészségét
A gesztenye jó forrása a szívnek kedvező tápanyagoknak.
Tanulmányok kimutatták, hogy a benne található különböző ásványi anyagok és nyomelemek, például a gallusz- és az ellagsav, csökkenthetik a szívbetegségek kockázatát, az inzulinrezisztenciát, valamint elnyomhatják a daganatok növekedését és terjedését.
Emellett jó káliumforrás is, ami szintén jótékony hatással van a szívre.
A teljes cikk Ezek a szívbarát gesztenye lenyűgöző egészségőrző hatásai címmel olvasható a Mindmegette oldalán.
Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pixabay)