Elkészítés:
- A narancsos-marcipános kekszhez egy keverőtálba szórjuk a lisztet és összemorzsoljuk a hideg vajjal. Hozzáadjuk a cukrot, a tojássárgáját, a tejfölt, a narancshéjat és a narancslevet, a csipet sót, és gyors mozdulatokkal tésztát gyúrunk. Folpackba csomagoljuk és 30 percre hűtőszekrénybe tesszük.
- A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A tésztát lisztezett felületen 4-5 mm vastagságúra nyújtjuk és köröket szaggatunk belőle. A kekszeket sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük és 15-18 perc alatt megsütjük. Hagyjuk kihűlni.
- Közben a piros marcipánt 2-3 mm vékonyra nyújtjuk (ez lesz a Mikulás ruhája). A kekszeket egyesével ráfektetjük a piros marcipánra, és késsel körbevágjuk. A kekszet vékonyan megkenjük a lekvárral, és erre rakjuk a körbevágott piros marcipánt.
- A fekete marcipánt szintén vékonyra nyújtjuk és csíkokat vágunk belőle, és rárakjuk a piros alapra (kb. a keksz kétharmadánál). Az övcsatot sárga marcipánból, a gombokat fehér színűből készítjük.
A teljes cikk Narancsos-marcipános Mikulás keksz címen olvasható a Mindmegette oldalán.
Borítókép: Illusztráció (Fotó: Mindmegette)