Így lesz igazán finom a római tálban készített étel

A római tál mázatlan, két részből álló cserép sütőedény: nagyon finom lesz a benne készült étel, ha mindent jól csinálunk.

null

Már kevés otthonban találunk igazi sütőalkalmatosságot, pedig milyen jó lenne, ha télen a helyiség felfűtéséhez használt kályhában ingyen süthetnénk meg az ebédre vagy a vacsorára valót, nem kéne hozzá külön gázt vagy villanyt használni. Addig is, míg ilyen mesebeli, kemencés házba költözhetünk, gyakorolhatunk a konyhai tűzhely sütőjében.

Igen sok háztartásban megtalálható az úgy nevezett római tál, ez a mázatlan, két részből álló cserép sütőedény. Nagyon finom lesz a benne készült étel, és ha jól csinálunk mindent, sok éven át hű társunk lesz a konyhában. Pár apró trükk, hogy a használata tényleg öröm legyen, ne bosszúság.

– Használat előtt legalább 30 percre áztassuk hideg vízbe magát a tálat és a tetejét. Legegyszerűbb a mosogatóban vagy egy nagy lavórban. Az sem baj, ha ez a félóra megduplázódik.

– A megtöltött tálat mindig teljesen hideg sütőbe rakjuk, és csak fokozatosan melegítsük fel a sütőt a kívánt hőfokra.

– Ha kivesszük a sütőből, akkor fára vagy több réteg összehajtogatott textilre rakjuk a forró edényt, mert hideg kőre téve könnyen elpattanhat.

– Csak forró vízzel mosogassuk, mosogatószert és súrolószert ne használjunk hozzá, mert az edény pórusai beszívják ezeket a szereket.

– Az alaposan kimosott, szárazra törölt edényt jól szellőző helyen tároljuk, egyébként könnyen bepenészedik, és akkor elköszönhetünk ettől a jó kis edénytől.

 

kapcsolódó receptjeink: 

Római tálban sült lecsós tarja

Római tálban sütött libapecsenye káposztával

 

Az eredeti cikk Hogyan használjuk a római tálat? címen a Vidékíze.hu oldalon olvasható. 

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Vidékíze)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.