Hozzávalók a bundához:
1 csésze zsemlemorzsa
1-1,5 dl olaj
darát mák
porcukor
fahéj
Hozzávalók a gombóchoz:
30 dkg krumpli
só
kb. 40 dkg liszt (vagy amennyit felvesz)
1 tojás (nagy)
20 db szilva
Elkészítés:
A zsemlemorzsa pirításával kezdjük, hogy a készre főtt gombócokat, a főzővízből kiszedve rögtön beleforgathassuk. Az olajat felhevítjük, majd hozzáadjuk a zsemlemorzsát, és állandó kevergetés mellett aranybarnára pirítjuk. (Kisebb lángon pirítsuk, és kevergessük, mert a zsemlemorzsa könnyen megég.)
A darált mákot összekeverjük a porcukorral.
A krumplit megpucoljuk, majd kisebb kockákra vágjuk és enyhén sós vízben puhára főzzük. Ezután leszűrjük, krumplinyomón törjük (vagy villával alaposan összenyomjuk) és hagyjuk kihűlni. (Mindenképpen hagyjuk kihűlni, mert ha meleg a krumpli, akkor nagyon sok lisztet felvesz, a tészta lágy lesz, és nehéz vele dolgozni.)
Amikor a krumpli kihűlt, hozzáadjuk a lisztet, egy mokkáskanál sót és az egész tojást, majd gyors mozdulatokkal összegyúrjuk a tésztát. (A lisztet ne egyszerre adjuk hozzá, mert lehet, hogy kevesebb is elég, de ha szükséges, többet is tehetünk hozzá. Egy könnyen nyújtható tésztát kell kapnunk.) Ezután lisztezett felületen vékonyra nyújtjuk a tésztát, majd felvágjuk akkora kockákra, hogy a szilvát könnyedén bele tudjuk csomagolni.
Ezután a tészta közepére helyezzük a kimagozott szilvát, majd gombóccá formázzuk. Egy nagyobb edényben bőséges mennyiségű vizet forralunk és óvatosan belehelyezzük a gombócokat. Megvárjuk, míg feljönnek a forrásban lévő víz tetejére, majd még 5-6 percig főzzük még. (Közben fakanállal óvatosan keverjük meg, nehogy a gombócok leragadjanak az edény aljára.)
A készre főtt gombócokat szűrőkanállal kiszedjük, alaposan lecsepegtetjük, majd óvatosan beleforgatjuk az előzőleg megpirított zsemlemorzsába vagy a darált mákba és tálalásig melegen tartjuk.
Az eredeti cikket a mindmegette.hu oldalon olvashatják
Borítókép: Illusztráció (Fotó: mindmegette.hu)