Egy édes kis bolygó - a szilvás gombóc

Az ősz talán legízletesebb édessége a szilvásgombóc. Ez a finomság még a zeneszerzőket is megihlette, hiszen dal is született róla. A receptje pofonegyszerű, de egy különleges hozzávalóval még tovább fokozhatjuk az ízorgiát.

null

Hozzávalók a bundához:

1 csésze zsemlemorzsa

1-1,5 dl olaj

darát mák

porcukor

fahéj

 

Hozzávalók a gombóchoz:

30 dkg krumpli

kb. 40 dkg liszt (vagy amennyit felvesz)

1 tojás (nagy)

20 db szilva

 

Elkészítés:

A zsemlemorzsa pirításával kezdjük, hogy a készre főtt gombócokat, a főzővízből kiszedve rögtön beleforgathassuk. Az olajat felhevítjük, majd hozzáadjuk a zsemlemorzsát, és állandó kevergetés mellett aranybarnára pirítjuk. (Kisebb lángon pirítsuk, és kevergessük, mert a zsemlemorzsa könnyen megég.)

A darált mákot összekeverjük a porcukorral.

A krumplit megpucoljuk, majd kisebb kockákra vágjuk és enyhén sós vízben puhára főzzük. Ezután leszűrjük, krumplinyomón törjük (vagy villával alaposan összenyomjuk) és hagyjuk kihűlni. (Mindenképpen hagyjuk kihűlni, mert ha meleg a krumpli, akkor nagyon sok lisztet felvesz, a tészta lágy lesz, és nehéz vele dolgozni.)

Amikor a krumpli kihűlt, hozzáadjuk a lisztet, egy mokkáskanál sót és az egész tojást, majd gyors mozdulatokkal összegyúrjuk a tésztát. (A lisztet ne egyszerre adjuk hozzá, mert lehet, hogy kevesebb is elég, de ha szükséges, többet is tehetünk hozzá. Egy könnyen nyújtható tésztát kell kapnunk.) Ezután lisztezett felületen vékonyra nyújtjuk a tésztát, majd felvágjuk akkora kockákra, hogy a szilvát könnyedén bele tudjuk csomagolni.

Ezután a tészta közepére helyezzük a kimagozott szilvát, majd gombóccá formázzuk. Egy nagyobb edényben bőséges mennyiségű vizet forralunk és óvatosan belehelyezzük a gombócokat. Megvárjuk, míg feljönnek a forrásban lévő víz tetejére, majd még 5-6 percig főzzük még. (Közben fakanállal óvatosan keverjük meg, nehogy a gombócok leragadjanak az edény aljára.)

A készre főtt gombócokat szűrőkanállal kiszedjük, alaposan lecsepegtetjük, majd óvatosan beleforgatjuk az előzőleg megpirított zsemlemorzsába vagy a darált mákba és tálalásig melegen tartjuk.

 

Az eredeti cikket a mindmegette.hu oldalon olvashatják

Borítókép: Illusztráció (Fotó: mindmegette.hu)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.