Hozzávalók a tésztához:
12 tojásfehérje
35 dkg cukor
35 dkg darált dió
4 dkg rétesliszt
Hozzávalók a krémhez:
8 tojássárgája
3 dl tej
2 ek liszt
25 dkg puha vaj
10 dkg cukor
10 dkg dió
1 csom vaníliáscukor
Hozzávalók a díszítéshez:
20 dkg fehércsoki
5 dkg étcsoki
Elkészítés:
A tojásfehérjékből kemény habot verünk, közben belekeverjük a cukrot.
A darált diót összekeverjük a rétesliszttel és beleforgatjuk a fehérjehabba.
A masszát hat egyenlő részre osztjuk, hat lapot sütünk belőle.
A masszát egyenletesen elkenjük a sütőpapírokon. Próbáljuk tartani a 19-20 cm-es kör alakot, hogy ne kelljen sokat levágni miután megsült a tészta. Lehet egyesével vagy kettesével is sütni, ahogy a tepsink mérete engedi.
180 fokra előmelegített sütőben, kb. 20 perc alatt megsütjük a lapokat.
A krémhez a vajon kívül minden hozzávalót összekeverünk, majd egy puding állagú masszát főzünk belőle.
Ha kihűlt, hozzáadjuk a vajat is és csomómentesre keverjük.
Miután kihűltek a lapok és egyenlő méretűre körbevágtuk őket, elkezdjük megtölteni, majd a tetejét és az oldalát is lekenjük. Egy órát pihentetjük a hűtőben.
A díszítéshez a fehércsokit és az étcsokit felmelegítjük, a fehércsokit a torta tetejére csurgatjuk, és egyenletesen elkenjük a tetején.
Az étcsokit egy habzsákba töltjük és a sarkán egy pici lyukat vágunk.
Az étcsokit sűrűbb sávokban a fehércsokira csurgatjuk, majd egy fogpiszkálóval kb. egy centinként az előző sávokra átlósan vonalakat húzogatunk oda- és vissza irányban is.
A torta oldalát darált dióval megszórjuk. Hűtőbe tesszük, majd tálalásnál forró vízbe mártott késsel szeleteljük.
Az eredeti cikket a mindmegette.hu-n olvashatják.
Borítókép: Illusztráció (wikipédia)