Kilenc élelmiszer, amiben sokkal több cukor van, mint hinnénk

A túl sok cukorfogyasztás nemcsak elhízáshoz vezethet, hanem számos betegség kockázatát is fokozza.

null

1. Alacsony zsírtartalmú joghurt

A joghurt lehet tápláló és egészséges reggeli, de sokkal jobban járunk, ha magasabb zsírtartalmú joghurtot, vagy görög joghurtot eszünk. Az alacsony zsírtartalmú joghurtok, pláne az ízesítettek, ugyanis több cukrot tartalmaznak, hogy fokozzák az ízhatást. 245 gramm joghurtban akár 47 gramm (12 teáskanálnyi) cukor is lehet – írja a Mindmegette.

2. Ketchup

A ketchup az egyik legkedveltebb mártás. Nagyon szeretjük sült húsokhoz, virslihez, hot-doghoz, sült krumplihoz pedig nem árt óvatosnak lenni, ugyanis a boltban kapott üveges szószok rengeteg hozzáadott cukrot tartalmaznak. Készítsünk inkább házilag ketchupot.

3. Gyümölcslé

Annak ellenére, hogy a gyümölcslevek sok vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak, nem tartoznak a legegészségesebb italok közé magas cukortartalmuk miatt. 

4. Mártások

Talán nem is tűnik édesnek a bolti spagetti mártás, pedig ezekben a kész mártásokban is sokhozzáadott cukor van. A legjobb ha magunk készítjük el otthon a szószt a tésztához. Ha nincs időnk főzni, akkor pedig alaposan nézzük meg a mártások címkéjét, és próbáljunk olyat választani, amelyikben a legkevesebb cukor van.

5. Granola

A granolát alacsony zsírtartalmú élelmiszereként forgalmazzák, annak ellenére, hogy magas a kalória- és a cukortartalma. A granola fő összetevője a zab, amely szénhidrátot, fehérjét, zsírt és rostot tartalmaz. Azonban a zabot diófélékkel és mézzel vagy más hozzáadott édesítőszerekkel kombinálják, ami növeli a cukor és a kalória mennyiségét. 100 gramm granola közel 400 kalóriát és több mint 6 teáskanál cukrot tartalmaz.

6. Instant leves

Levesben cukor? A friss zöldségekből készült leves nagyon jó választás, ám az már kevésbé, hogy ha a boltokban kapható zacskós levesből készítünk magunknak levest. Ahogyan a szószok, mártások, a nagyobb ízhatás végett ezek a poralapú levesek is sok hozzáadott cukrot, fruktózt is tartalmazhatnak.

7. Gyümölcskonzervek

Minden gyümölcs tartalmaz cukrot, azonban néhány bolti befőtt cukros, szirupos lében kapható. Ráadásul a konzerválás még a c-vitamint is elpusztítja a gyümölcsben. Ha konzervbefőttet szeretnénk, akkor olyat vásároljunk, amelyet nem szirupban, hanem gyümölcslében tettek el. Azok kevesebb cukrot tartalmaznak.

8. Konzerv sült bab

A konzerv sült bab nagyon népszerű étel, hiszen sokan a chilis bab alapjaként is használják, vagy az angol reggelit kedvelők szívesen fogyasztják bacon mellé. Pedig meglepően magas a cukortartalma. Egy csésze (kb 254 gramm) bab 5 teáskanálnyi cukrot tartalmaz.

9. Gabonapehely

A müzlik, gabonapelyhek gyors megoldások reggelire. A legtöbb reggeliző pehely, valóban gazdag rostokban, ám nagyon sok bennük a cukor is, főleg a gyerekeknek készült gabonapelyhekben. Egy 30 grammnyi gabonapehelyben 3 teáskanálnyi cukor lehet. Reggelire inkább válasszunk olyan ételeket, amelyek összetett szénhidrátot és fehérjét tartalmaznak.

Az eredeti cikk 9 étel, ital, amiben sokkal több cukor van, mint gondolnád címen olvasható a Mindmegette oldalán.
Borítókép: illusztráció (Unsplash)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.