Mire kell figyelnünk a legjobb tészta elkészítéséhez?

Amilyen egyszerű (mégis pazar) fogásokat készíthetünk tésztából, olyan könnyű elrontani is az ételt, rögtön a tésztafőzésnél.

null

Ugyanis van néhány szokás, amelyek szájhagyomány útján terjednek, és elrontják a főztünket. Most eláruljuk, milyen tévhiteket verj ki a fejedből azonnal.

Ne öblítsük le hideg vízzel

Rossz berögződés, hogy a kifőtt tésztát a szűrőbe téve átmossuk hideg vízzel. Valószínűleg senki nem tudná megmondani, miért csináljuk, egyszerűen így szoktuk meg. Aztán persze csodálkozunk, hogy a spagettiszósz ott marad a tányér alján… Az ok egyszerű: a hideg vizes öblítéskor a tésztán lévő keményítőt lemossuk. Pedig ez a keményítő az, ami segít, hogy a szósz – legyen az paradicsomos, tejszínes, pesztós – hozzátapadjon a tésztához, és egy selymesen krémes párost alkosson vele. Ugye mennyivel jobban hangzik?

 

Ne tegyünk olajat a vízbe

Azt feltételezzük, hogy néhány csepp olívaolaj meggátolja a tésztaszemek összetapadását főzés közben. Végül is lehet, hogy beválik, csakhogy van egy nem várt következménye a dolognak. Az olaj ugyan megtapad a tészta felületén, és ennek eredményeképpen valóban nem fog összetapadni, cserébe viszont a feltétek sem fognak tudni „hozzákapaszkodni” a tésztaszemekhez, vagyis megint ott találjuk magunkat a szósszal a tányér alján. A legjobb módszer a többszöri kevergetés: főzés közben néhányszor kavarjuk át a tésztát, ezzel elkerüljük, hogy összetapadjon – mellékhatások nélkül.

 

A teljes cikk Így rontod el a tésztát: 2 dolog, amit ne csinálj többet címmel a Mindmegette oldalán tekinthető meg.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.