Egy-egy tojásalternatívát ismerni persze akkor is hasznos tudás, ha egyáltalán nem fogyaszthatjuk, például azért, mert allergiásak vagyunk rá, vagy mert vegán életmódra váltanánk, és teljesen elhagynánk az állati eredetű tápanyagokat. Íme három pofonegyszerűen, házilag összedobható tojáspótló!
ALMASZÓSZ ÉS BANÁNPÜRÉ
A tojás helyett gyümölcspürével készült sütemények nedvesek és tartalmasak lesznek, de azt azért vegyük figyelembe, hogy a gyümölcsök íze erőteljes lehet. Ha semlegesebb ízű helyettesítőt keresünk, az almaszósz a legjobb választás. Alapszabály, hogy a gyümölcspüré cukrozatlan legyen, és egy tojásra számoljunk 6 dkg pürét. Ez a helyettesítés kevert süteményekben, kenyerekben működik leginkább.
SZÓDABIKARBÓNA ECETTEL
Íme egy lehetőség, amelyet könnyű, légies desszertekhez használhatunk. Egyszerűen keverjünk el 1 teáskanál szódabikarbónát 1 evőkanál ecettel 1 db tojás helyettesítéséhez. Az így létrejövő kémiai reakció szén-dioxidot és vizet termel, ezért a sütemény könnyű és levegős lesz.
VÍZ, OLAJ ÉS SÜTŐPOR
Piskótában, kevert sütikben és kekszekben is tökéletesen működik tojáshelyettesítőként a következő recept: keverjünk össze 2 evőkanál vizet, 1 teáskanál olajat (kukorica- vagy étolajat) és két teáskanál sütőport. Ez a mixtúra is 1 db tojást helyettesít!
Még több receptet ITT talál.
Borítókép: illusztráció (Fotó: Oláh Tibor)