Elkészítés
- A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Egy tepsit leterítünk sütőpapírral. Rátesszük a megmosott, leszárított burgonyát, és az előmelegített sütő középső részében puhára sütjük kb. 1 óra alatt. Közben a meghámozott fokhagymát szétnyomkodjuk. A megsült burgonyát meghámozzuk, és krumplinyomón áttörjük. Az élesztőt 1 dl langyos vízbe morzsoljuk, és felfuttajuk.
- A burgonyát, a lisztet, a fokhagymát, a sót, az olívaolajat és az élesztőt kézi robotgép gyúrópálcájával simára dolgozzuk. Egy cipót formázunk a tésztából, konyharuhával letakarjuk, és meleg helyen kelesztjük kb. 35 percig.
- Közben a sütőt előmelegítjük 220 fokra, és egy 40 x 24 cm-es tepsit leterítünk sütőpapírral. A leöblített és lerázott rozmaring levélkéit lecsipkedjük, a megtisztított, megmosott koktélparadicsomokat félbevágjuk.
- A megkelt tésztát lisztezett felületen kb. 3 cm vastag lappá nyújtjuk. Áttesszük a tepsibe, megszórjuk a paradicsommal, a rozmaringgal és egy kevés durva szemű sóval, majd az előmelegített sütő középső részében változatlan hőfokon sütjük 10 percig. Végül a sütőt lekapcsoljuk 200 fokra, és a focacciát készre sütjük további kb. 35 perc alatt.
A teljes recept a Mindmegette oldalán olvasható.
Borítókép: illusztráció (Fotó: Pexels)