Naponta 500 kiló krumpli fogy a börtönkonyhán: így étkeznek a rabok a Kozma utcában

Az amerikai filmekből jól ismerhetjük a börtönök étkezdéit, hiszen ez az a hely, ahol a rabok rendszeresen egymásnak esnek.

null

A magyar valóság azonban teljesen más, ugyanis nincs közös étkező, a fogvatartottak pedig a zárkájukban esznek – olvasható a Mindmegette cikkében.

A Mindmegette stábja a Kozma utcai Budapesti Fegyház és Börtönben járt, és megnéztük, hogyan történik a fogvatartottak étkeztetése. A börtönkonyha szigorú szabályok szerint működik, és többségében maguk az elítéltek dolgoznak a tűzhely mellett.

Több mint 20-féle diéta szerint főznek a börtönkonyhán

A menüt dietetikus szakember állítja össze, a fogások hétről hétre változnak, és több mint húszfajta speciális étrend szerint főznek, hogy minden elítélt a kezelőorvos által elrendelt ételeket kapja. A Kozma utcai egységben több mint ezer főre főznek, és ehhez tetemes mennyiségű alapanyagot használnak fel.

Szárnyasokból naponta 100-120 kilót, száraztésztából 140-150 kilót, burgonyából pedig akár 400-500 kilót is feldolgoznak egy nap. Hogy pontosan milyen ételekből áll a börtönmenü, hogy néz ki a konyha belülről, mi a fogvatartottak kedvence és hogyan készül a sertéspörkölt a börtönkonyhán, kiderül a Mindmegette videóriportjából.

Borítókép: Több mint ezer főre főznek a Budapesti Fegyház és Börtönben (Fotó: Mindmegette/Móricz István)


 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.