A legfinomabb vargabéles, amiből nem lesz elég egy adag

Kiváló sütemény, ha tartalmas édességre vágynánk: desszertként és második fogásként is megállja a helyét.

null

A vargabéles székely eredetű, édes főétel vagy desszert, amelyet hagyományosan főtt cérnametélt tészta felhasználásával készítenek túróval és mazsolával, majd réteslapba csomagolva sütik meg. Évtizedeken keresztül a menzák sztárja volt (a csokipudinggal leöntött piskóta mellett), most újra divatba jött – olvasható a Mindmegette cikkében.

  1. A cérnametéltet sós, lobogó vízben feltesszük főzni.
  2. Amíg fő, elkészítjük a vargabéles lelkét, a tojásos-túrós masszát. Ez adja az étel meghatározó ízét, így ezt mindenki a saját ízléséhez szabja! Az édesszájúak édesebbre, a fanyarabb, frissebb ízek kedvelői pedig adagolják bőséggel a citromhéjat, sőt, citromlével is tovább fokozhatják a hatást.
  3. A túrót egy keverőtálba tesszük a vaníliával és a tejföllel, hozzákeverjük a tojássárgáját, a cukrot és a citromhéjat, no meg a mazsolát és krémesre keverjük. Leszűrjük és hideg, folyó vízben lehűtjük a metéltet, majd tisztes csöpögtetés után elkeverjük a túrós masszával. Közben tojásfehérjéből nem túl kemény habot verünk és óvatosan belekeverjük a túrós tésztamasszába.
  4. Kibélelünk egy vajjal megkent közepes méretű, magasabb falú tepsit két réteg réteslappal. Rázúdítjuk a tölteléket, elegyengetjük és befedjük további két réteg réteslappal. 180 fokra előmelegített sütőben 30-40 perc alatt készre sütjük. Ha megsül, 10 percig még pihentessük, mielőtt felvágnánk.
  5. Az eperöntetet elkészíthetjük előre is, de a vargabéles sülési idejét is felhasználhatjuk erre. A cukrot, a bort és a citrom levét összeforraljuk, majd hozzáadjuk az epret. Ha óriási méretű epreket sikerült vásárolnunk, érdemes kétfelé vagdosni őket a gyorsabb eredmény érdekében.  8-10 perc alatt lekvár állagúra főzzük, majd turmixszal az általunk vágyott állapotúra pürésítjük. Kimondottan jól áll neki, ha hagyjuk, hogy néhány kisebb eperdarab megússza a turmixot!
  6. Tálalásig hűtőben tartjuk, majd a kockára vágott desszertünk tetejére adagoljuk. Gyönyörű, élénkpiros színe, édes-fanyar íze tökéletesen kiegészíti a vargabéles selymes ízét.

HOZZÁVALÓK

  • A vargabéleshez:
  • 20 dkg cérnametélt
  • 4 db tojás
  • 1/2 kg tehéntúró
  • 1 db vaníliarúd kikapart magja
  • 2 dl tejföl
  • 4 db réteslap
  • 20 dkg porcukor
  • 1 db citrom reszelt héja
  • 2 ek porcukor (díszítéshez)
  • Az eperöntethez:
  • 40 dkg érett eper
  • 10 dkg kristálycukor
  • 4 cl Tokaji Aszú (vagy más édes bor)
  • 1 tk citromlé

 

Borítókép: Vargabéles (Fotó: Mindmegette)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.