A minden alkalomra kiváló édesség: Lajcsi szelet

Évtizedekkel ezelőtt a cukrászdák kínálatában is gyakorta szerepelt, ma már elsősorban a háziasszonyok készítik, de a sikere töretlen.

null

A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Először egy kis lábaskába feltesszük a vizet forrni, ugyanis a tészta hozzávalóit gőz fölött kell összeolvasztani. Hőálló edénybe tesszük a cukrot, a kakaóport, a tojásokat, a mézet és a vajat. A vízgőz fölött addig kevergetjük, amíg a vaj és a cukor teljesen elolvad. Egy nagy tálban összekeverjük a lisztet és a szódabikarbónát – kezdett a recept ismetetésébe a mindmegette.hu. 

Hozzáöntjük a vajas keveréket, és először kézi robotgéppel, majd kézzel addig gyúrjuk, amíg összeáll a tészta. A tésztát 3 egyforma adagra osztjuk, és sütőpapíron 2-3 mm vastag téglalappá nyújtjuk. 

Ráhúzzuk a tésztalapokat sütőpapírral együtt a tepsire és villával megszurkáljuk, hogy sülés közben ne púposodjon fel. A tepsiket egyenként az előmelegített sütőbe tesszük és kb. 15 perc alatt készre sütjük. Ilyenkor még puhák, de ha teljesen kihűlnek, meg fognak keményedni. 

Amíg sülnek és hűlnek a mézes lapok, elkészítjük a krémeket. Ehhez a pudingporokat külön-külön sűrűre főzzük a tejjel, majd lefolpackozva a tetejüket – a bőrösödés elkerülése érdekében – félretesszük teljesen kihűlni. A puha vajat kihabosítjuk porcukorral, és összekeverjük kézi robotgéppel a vaníliás pudinggal. Ugyanezt megismételjük a puncs ízű pudinggal is. 

Következik a tészta összeállítása: az alsó mézes lapot egy tálcára vagy deszkára helyezzük, és megkenjük egyenletesen a vaníliás krémmel. 

Erre ráhelyezzük a következő mézes lapot, majd megkenjük egyenletesen a puncsos krémmel. A tetejére tesszük a harmadik mézes lapot, és az egészet lefedjük folpackkal. A tetejére teszünk egy másik deszkát és a tésztát pár órára, de inkább egy egész éjszakára betesszük a hűtőbe, hogy megpuhuljanak a lapok. 

Ha letelt a pihentetési idő, elkészítjük a sütemény tetejére a csokimázat. 

Ehhez a csokit darabokra törjük, és vízgőz fölött összeolvasztjuk az étolajjal. Elővesszük a hűtőből a tésztát, levesszük róla a deszkát és a folpackot, majd egyenletesen bevonjuk a csokimázzal. Visszatesszük fél órára a hűtőbe, hogy megdermedjen a csoki. A süteményt forró vízbe mártott késsel szeleteljük, így nem törik a csoki a tetején – figyelmeztetett a mindemegette.hu, ahol videót is mellékeltek az elkészítéshez.

Borítókép: illusztráció (Forrás: mindmegette.hu)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.