Ha szódával rakjuk el a szilva befőttet, imádni való finomságunk lesz télen

Tombol a befőzési szezon, mindenki gőzerővel keresi az olyan tartósítási megoldásokat, amelyek lehetőség szerint gyorsak, egyszerűek, és a lehető legjobban megőrzik a gyümölcs eredeti ízét. Így aztán nem is értjük, hogyan merülhetett a feledésbe egy olyan egyszerű ám nagyszerű recept, mint a szódás szilva?!

null

Végy egy palack szikvizet - kezdődhetne így is az a szilvabefőtt recept, amit a Ripost.hu szúrt ki a Facebook egyik népszerű főzős csoportjában. Az egyik háziasszony osztotta meg ezt a nagymamájától örökölt elkészítési metódust, amellyel állítja, hogy  a gyümölcs egyáltalán nem puhul meg, és hosszú hónapokon át megőrzi frissességét és eredeti ízét!

ÍGY LESZ TÖKÉLETES A SZÓDAVIZES SZILVABEFŐTT
 

  • Mivel ennél a módszernél az eltarthatóságot a szódavíz magas szén-dioxid-tartalma biztosítja, csakis a szikvizeseknél kapható szódát haszbáljunk hozzá! Csak abban van elég szén-dioxid ahhoz, hogy a befőtt ne romoljon meg. 
  • Hibátlan, már érett, de még kemény, alaposan átmosott gyümölccsel dolgozzunk!
  • Mindig zárjuk le hermetikusan az üvegeket!
  • Egy késhegynyi nátrium-benzoát és borkénpor további garancia lehet a tartósságra!

SZÓDAVÍZZEL ELTETT SZILVABEFŐTT RECEPT

Hozzávalók:

  • 1 kg aprószemű szilva
  • 1 l eredeti szódavíz
  • 1 kg cukor
  • fahéj, szegfűszeg ízlés szerint
  • borkősav
  • nátrium-benzoát

Elkészítés:

  1. Válogassuk át a szilvát, csak a keményeket, teljesen épeket tegyük a befőttbe.
  2. Alaposan mossuk meg a szemeket, majd vágjuk ketté, és magozzuk ki.
  3. Csírátlanítsuk a befőttesüvegeket, majd soronként rétegezzük le a szilvát és a cukrot: egy sor szilvára tegyéünk egy ujjnyi cukrot, és így folytassuk, míg meg nem telik az üveg.
  4. A rétegek tetejére tegyünk fahéjat, szegfűszeget, egy késhegynyi nátrium-benzoátot és egy késhegynyi borkénport, majd öntsük fel az üvegeket színültig a szódavízzel, és jó szorosan zárjuk le.

Borítókép: szilvabefőtt (Fotó: Shaiith)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.