Ha te is most döntöttél úgy, hogy egészségtudatosabban fogsz élni, segítünk, hogy a diétázók „rémálmát”, a bevásárlást is megúszd – olvasható a Mindmegette cikkében.
A diétázóknak a bevásárlás olyan, mint egy aknamező: veszélyes terep, ahol nagyon könnyű egy rossz döntéssel romba dönteni a jól felépített (étkezési) terveket. Hogy minden simán menjen, adunk néhány jó tanácsot a vásárláshoz.
1. KERESD MEG AZ ÖSSZETEVŐK LISTÁJÁT!
Ha az összetevők listája végtelen hosszúságúnak tűnik, jobb, ha visszateszed a terméket a polcra. Az összetevők nagy része az ilyen esetekben főleg adalékanyag, amelyek egy része ugyan nem káros az egészségre, de a szervezetednek semmi szüksége rá. Röviden tehát: minél rövidebb ez a lista, annál jobb!
2. ORGANIKUS VAGY BIO?
Ezt a két címkét gyakran használják, és fontosak azok számára, akik egészségesebben szeretnének táplálkozni és nem szívesen fogyasztanak vegyszerekkel kezelt élelmiszereket. A két szó valójában ugyanazt jelenti: a bio kifejezés leginkább a német, az organikus pedig az angolszász területeken terjedt el. Magyarul a bio termék megnevezése lehet bio, öko, ökológiai vagy biológiai. Az előírások betartatását és a rendszeres ellenőrzést az EU-ban egységes jogszabályrendszer írja le és független szervezet végzi. A különbség a bio és az organikus között fogyasztói szinten mutatkozik meg. Egyik termék sem kezelhető kémiai anyagokkal, és nem lehet GMO (géntechnológiával módosított organizmus). Mindkettőben az a közös, hogy ezek az élelmiszerek nagyobb tiszteletet mutatnak a természet iránt. A bio élelmiszereket természetesebbnek tekintik, mint az organikus élelmiszereket, mivel több tápanyagot tartalmaznak, ezért egészségesebbek. Az organikus állítólag környezetbarátabb és természettisztelőbb.
A teljes cikket ITT olvashatja tovább.
Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)