A befőttesüvegek felnyitása nem mindig egyszerű a benne lévő vákuum miatt, így sokszor vért izzadunk, mire sikerül az üveg tartalmához hozzájutni. Ilyen esetekben leginkább egy tompa kés kerül a kezünkbe, aminek hegyével addig feszegetjük a csavaros fedő szélét, amíg nem keletkezik rajta egy akkora rés, amin keresztül megszűnik az a bizonyos szívó hatás.
Nos, következő praktikánk is hasonló elven működik, csak itt kés helyett egy sörnyitót használunk. Alkalmazása pontosan úgy történik, mintha egy jó kézműves sört pattintanánk meg vele, csak ebben az esetben nem a söröskupakra, hanem a befőttesüveg oldalához illesztjük, mintha csak fel szeretnénk bontani. Ezután nincs más dolgunk, mint óvatosan felfelé feszegetni a tető oldalát addig, amíg el nem illan a vákuum. Egyszerűbb eljárás ez, mint a késsel való feszegetés vagy szurkálás, ráadásul kézenfekvőbb is. Többet ésszel, mint erővel, próbálják ki!
Tipp: Ha úgy érzitek, hogy eldeformálódott a befőtt fedele a feszegetés hatására, akkor mielőtt újra befőznétek a hozzá tartozó üvegben, inkább cseréljétek le, mert nem biztos, hogy száz százalékosan fog zárni.
MIÉRT NEHÉZ KINYITNI A BEFŐTTESÜVEGET?
A befőtteket a legtöbb esetben akkor zárjuk le, amikor még meleg annak tartalma. Azonban ahogy elkezd kihűlni, a levegő összehúzódik, és egy vákuumos steril környezet alakul ki, aminek hatására nem tudnak elszaporodni a baktériumok.
Borítókép: a sörnyitó ezen részével próbálkozzunk (Fotó: Shutterstock)