Világszerte számos lágy sajtot, illetve túróféleséget kóstolhatunk, de a rögös túró mindegyiktől elkülönül. A laza rögös állag, a zamatos íz a rögös túró egyedi tulajdonsága, amit a hagyományos elkészítési módjának köszönhet. Ezt a gyártási módot pedig csak a Kárpát-medencén belül alkalmazzák.
A rögös túró nem akármilyen túró, egyedülállóságát nemzetközi eredmény is alátámasztja. 2019-ben az Európai Unió felvette nyilvántartásába és hagyományos különleges élelmiszerként ismerte el. Ezt a védettséget csak az a termék kaphatja meg, ami összetételében vagy előállítási módjában hagyományos. Az ilyen termékek csomagolásán megtalálható a HKT, azaz a Hagyományos Különleges Termék sárga és kék színű logója is.
TÚRÓGOMBÓC EPERÖNTETTEL
A gombócok hozzávalói:
- 500 g Rögös túró
- 100 g vaj
- 4 db tojás
- 1 csipet só
- 1 db citrom
- 1 ek. porcukor
- 1 ek. búzadara
- 1 ek. zsemlemorzsa a gombócba
- 100 g zsemlemorzsa pirítva a tálaláshoz
Az eperöntethez:
- 400 g eper
- 2 ek. cukor
- ½ db citrom leve
Elkészítés:
- A Rögös túrót egy villával összetörjük, hozzáadjuk a vajat, a tojássárgáját, a citrom reszelt héját, a búzadarát és a morzsát.
- A tojásfehérjéből a porcukorral és a sóval kemény habot verünk, és óvatosan hozzáadagoljuk a tésztához, amit 1 órára hűtőbe teszünk.
- A hideg masszából vizes kézzel gombócokat formázunk, amiket sós, forró vízben kb. 10 perc alatt kifőzzük. A kész gombócokat pirított zsemlemorzsába forgatjuk.
- Az epret melegíteni kezdjük. Mikor szétfőnének, hozzáadjuk a cukrot a citromlével. Néhány perc főzés után egy botmixerrel pürésítjük.
Borítókép: túrógombóc eperöntettel (Fotó: Borbély Zsolt Attila)