Sajnos nincs arra lehetőség, hogy minden fűszernövényből frisset neveljünk a konyhakertben vagy a balkonon, erkélyen. A szárított fűszerek tökéletesen helyettesítik a frisseket, de nem mindegy, hogyan tároljuk őket. A Fanny magazin összegyűjtötte, hogy mire kell figyelnünk, hogy sokáig megőrizzék a minőségüket és a fűszertartó polc se legyen rumlis.
1. ÓVJUK A NAPTÓL
A szárított fűszerek ízvilágát tönkreteheti, ha erős napfény éri őket. A legjobb helyük a konyhaszekrényben vagy a spájzban van, ami nemcsak sötét, hanem hűvös is. Amennyiben ez a tárolási módszer nem megoldható, akkor tegyük őket egy zárható, nem átlátszó dobozba.
2. A PENÉSZ KOMOLY VESZÉLY
Bármiben tároljuk az ételízesítőket, ne tegyük a sütő és tűzhely közelébe vagy egyéb olyan helyre, ami a meleg miatt párát képezhet a tárolókban. Ez azért nagyon fontos, mert a nedvességtől összeáll és csomós lesz az őrlemény. Rosszabb esetben a penész is megjelenhet.
3. A MEGOLDÁS A RUHACSIPESZ
A tasakos fűszereket mindig jól zárjuk vissza! Egyrészről azért, nehogy kiszóródjanak, másrészről pedig azért, hogy ne veszítsék el az illatukat és aromájukat. Nem elég csak a tetejüket, a felbontás helyén visszahajtani, tegyünk rájuk egy ruhacsipeszt vagy fogjuk össze egy befőttes gumival.
4. ÍRJUK RÁ A DÁTUMOT
A bontatlan szárított fűszer akár évekig is eláll hűvös és sötét helyen, viszont a felbontatottal már más a helyzet. A kinyitott zacskókat érdemes maximum négy hónapon belül elhasználni. A tasakok hátuljára írjuk rá a vásárlás dátumát, ez megkönnyíti a dolgunkat a szortírozásnál.
5. PRAKTIKUS ÉS DEKORATÍV
A boltok lakberendezési osztályán néhány ezer forintért be tudunk szerezni fűszertároló üvegcséket. Ezek nemcsak jól mutatnak, hanem légmentesen zárulnak, ami segít abban, hogy a fűszerek tovább megőrizhessék aromájukat és illatukat.
6. A RENDSZEREZÉS KULCSA
Ha az üvegcsés tárolás mellett döntünk, akkor ragasszunk rájuk szép cetliket is, amikre ráírhatjuk, hogy mit tartalmaznak. Ha nem tetszik a saját kézírásunk, akkor az internetről rendelhetünk előre elkészített címkéket.
Borítókép: illusztráció (Fotó: Shutterstock)