A sütőtökös pite tésztájához a lisztet, a cukrot, a reszelt citromhéjat és a sót egy késes betétű robotgépbe tesszük, és alaposan összekeverjük. Hozzáadjuk a kis kockákra vágott jéghideg vajat, és többször leállítva, majd újraindítva a gépet összemorzsoljuk úgy, hogy a vaj borsónyi darabokban maradjon.
Hozzáadjuk a tojássárgáját és két evőkanál jéghideg vizet, majd gyorsan összedolgozzuk. A tésztából 2,5 cm vastag korongot formázunk, majd fóliába csomagoljuk, és legalább egy órára hűtőbe tesszük.
A sütőt előmelegítjük 200 fokra. A sütőtököt kisebb darabokra vágjuk, és egy sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, majd kb. egy óra alatt süssük puhára. Ha langyosra hűlt kanállal kikaparjuk a héjából, és botmixerrel pürésítjük. A sütő hőmérsékletét 180 fokra csökkentjük.
Előkészítünk egy kb 24-26 cm átmérőjű piteformát, és a pihentetett tésztát, lisztezett munkafelületen, a piteforma átmérőjénél annyival nagyobb körlappá nyújtjuk, amilyen magas a piteforma széle.
A tésztát nyújtófával a piteformába helyezzük, és egy éles késsel levágjuk a kilógó széleket, majd a tésztát, a formával 30 percre hűtőbe tesszük – javasolta a mindmegette.hu.
A töltelékhez a puha vajat habosra keverjük a porcukorral, a sóval és a fűszerkeverékkel. A tojásokat egy villával felverjük a vaníliaőrleménnyel, és cukro- habos vajhoz adjuk. A sütőtökpüréből kimérjünk 1 kg-ot és ezt is a vajas-tojásos masszához keverjük, majd az egészet a pitetésztába töltjük.
A formát az előmelegített sütőbe tesszük, és kb 40-45 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük. Ha már nem ragacsos, akkor jó. Míg sül a pite elkészítjük a meringet.
A tojásfehérjéket a robotgép táljába tesszük, hozzáadjuk a fűszerkeveréket és a keményítőt is. A meringhez a cukorból, a vízből és a mézből szirupot főzünk. Ha a szirup hőmérséklete elérte a 110 fokot, elkezdjük el magas fordulaton habbá verni a tojásfehérjét. Ha a szirup elérte a 118 fokot, alacsonyra vesszük a fordulatot és folyamatos keverés közben, a szirupot a tojáshabba csorgatjuk.
Addig folytatjuk a habverést, míg a hab szobahőmérsékletűre hűl. Kenjük a masszát a meleg sütőtökös pite tetejére kenjük, és pár percre visszatesszük a sütőbe, míg a habcsók kissé megkaramellizálódik.
A kész sütőtökös pitét egy sütőrácsra tesszük és felszeletelés előt hagyjuk teljesen kihűlni.
Borítókép: illusztráció (Forrás: mindmegette.hu)