A tejet nemcsak fehérjetartalma, de vitamin- és ásványianyag-tartalma miatt is isszuk, vagy esszük, ha éppenséggel valamilyen ételhez használjuk fel. A tej fehérjéit alkotó tejsavó- és kazeinfehérjék segíthetnek az izomtömeg fenntartásában és növelésében, ami mind a szabadidő-sportolók, mind a versenyzők számára hasznos. Vitaminok közül a tej A-, B-, D-, E- K-vitamin- és folsavtartalma emelhető ki, az ásványi anyagok közül a sokat emlegetett kalciumon kívül foszfor, kálium, magnézium és cink is található benne.
A tej gyorsan felszívódó szénhidrátokat is tartalmaz. A tejcukrot (laktóz) a tej legfontosabb szénhidrátját, glükóz és galaktóz alkotja.
A tej általuk gyors energiaforrást is jelent, akár két főétkezés között is.
A laktáz a könnyen, jól emészthető tejzsírokkal és a D-vitaminnal, foszforral együtt egy olyan közeget biztosít, ami támogatja a tejben található kalcium felszívódását és hasznosulását. A tej és a tejtermékek (különösen a túró és a sajtok) rendszeres fogyasztása emiatt is fontos, hiszen a bennük található kalcium szerepet játszik a csontok, fogak építésében, fejlődésében, emellett a fogszuvasodás és a csontritkulás megelőzésében és kezelésében is.
A TEJFOGYASZTÁS TOVÁBBI ELŐNYEI
A rendszeres tejfogyasztás az immunrendszer működését is segíti, részt vesz számos betegség kockázatának csökkentésében, többek között a szív- és érrendszeri, a vastagbél daganatos betegségei, a magasvérnyomás-betegség is ide sorolható. Ritkábban említett tény, hogy a tehéntejben található kolin egy olyan vízben oldható, vitamin jellegű, de a szervezet által is előállított, szerves vegyület, amelynek rendszeres fogyasztása a memória javításában és a kognitív funkciók támogatásában vesz részt.
MENNYI TEJET IGYUNK ÉS HOGYAN?
A magyar táplálkozási ajánlás, az OKOSTÁNYÉR® szerint a gyermekeknek naponta 3 adag, a felnőtteknek naponta fél liter tej vagy ennek megfelelő kalciumtartalmú tejtermék javasolt. Hogyan áll ez össze?
- 1 adag az a gyerek esetében 2 dl tejet, joghurtot/kefirt vagy 3 dkg túrót, vagy 3 dkg sajtot jelent.
- Az 5 dl, ami 600 mg kalciumot jelent, vegyesen elfogyasztható tej, tejes ital és a különféle tejtermékek (pl. kefir, joghurt, sajt, túró, tejföl, tejszín) formájában is. 1 dl tej kalciumtartalmának (kb. 120 mg) 2-3 dkg sajt (2-3 szelet), vagy 15 dkg felzsíros tehéntúró (1 teniszlabdányi) vagy 1 dl joghurt, kefir feleltethető meg.
A tejet önmagában vagy ízesítve italként (például kakaó, tejeskávé, tejjel ízesített tea), vagy müzlifélék, granolák, tejes turmixok alkotójaként is élvezhetjük. Emellett levesek, krémlevesek, főzelékek, mártások alkotójaként is felhasználhatjuk, s akkor még nem is említettük a különféle tej alapú desszerteket (pl. a mákos gubát, a pudingot, a palacsintát...).
A tejfehérjére allergiások számára a tej és a tejtermékek semmilyen formában, mennyiségben nem javasoltak. Ők dietetikussal tudják egyeztetni, hogyan pótolható a kiesett tápanyagmennyiség (elsősorban a kalcium) az étrendben.
Azoknak, akiknek a szervezete egyáltalán nem termel vagy nem elegendő mennyiségű tejcukrot bontó enzimet (laktázt), a laktózmentes tej és tejtermékek széles választáka áll a rendelkezésére, vagy pedig az alkalmi tej-, tejtermékfogyasztás esetén a laktáz enzimet tartalmazó rágótabletták, kapszulák, cseppek alkalmazása.
A lényeg, ahogy a táplálkozás többi területén is, a mértékletesség, változatosság. Mindenki a saját egyéni egészségügyi állapota, életmódja, fizikai aktivitása, ízlése szerint tudja ezt alakítani. Szükség esetén kérjük dietetikus segítségét az étrend egyéni igényeknek, szükségleteknek megfelelő összeállításában!
A teljes cikket IDE KATTINTVA olvashatják.
Borítókép: iskolatej gyártása (Fotó: Lang Róbert/Somogyi Hírlap)