ELKÉSZÍTÉS
- A gőzgombóc elkészítéséhez langyos tejben elkerjük a cukrot, majd felfuttatjuk benne az élesztőt. Hozzáadjuk a lisztet, a sót, a tojássárgáját, a reszelt citromhéjat és lágy tésztává dagasztjuk.
- Langyos helyen 45 percig kelesztjük, majd 8 egyenlő részre osztjuk és tenyérrel lelapítjuk.
- A töltelékhez a szilvalekvárt a rummal kikeverjük és a tészták közepébe elosztjuk, majd gombóccá formáljuk őket és olvasztott vajjal megkenjük.
- Előkészítjük a gőzölőnket: egy kevés vizet forralunk egy lábas aljában, majd a lábast lefedjük egy tiszta textilpelenkával, és egy madzaggal rákötjük. Ezután tátesszük a gombócokat, lefedjük egy másik fazékkal, és kb. 15 perc alatt kigőzöljük őket letakarva.
- Ameddig a gombóc készül, a sodóhoz minden hozzávalót összekeverünk és folytonos kevergetés közben felforraljuk, majd tányérba merjük még melegen.
- A kész gombócokat megkenjük egy kevés olvasztott vajjal, rátesszük a sodóra és a meghintjük porcukros mákkal.
A finomság elkészítéséről ITT NÉZHET videót.
Borítókép: gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal (Forrás: mindmegette.hu)