ELKÉSZÍTÉS
- A krumplis-kefires lángos tésztájához a krumplit meghámozzuk, kockára vágjuk és megfőzzük. Kb. 1,5 dl tejet langyosra melegítünk. A cukrot elkeverünk benne, és belemorzsoljuk az élesztőt. Letakarva várunk addig, amíg felfut.
- Egy nagy tálba beletesszük a lisztet, a sót, ezeket összekeverjük, majd hozzáadjuk a tejfölt, a kefirt, az összetört főtt burgonyát, a felfuttatott élesztőt, és a tojássárgáját.
- Ezeket összekeverjük, majd elkezdjük dagasztani addig, ameddig el nem válik az edény falától. (Közepesen keményre dagasztjuk, ha szükséges, adhatunk még hozzá tejfölt.) Dagasztás után meleg helyen kelesztjük.
- Közben lereszeljük a sajtot, és ízlés szerint zúzott fokhagymát keverünk ki tejföllel.
- Miután a tészta megkelt, lisztezett deszkára tesszük, kisodorjuk, és kerek szaggatóval vagy bögrével kiszaggatjuk belőle a lángosokat. Lisztezett tálcákra rakjuk őket, majd itt is kelesztjük őket kb. 15 percig.
- Közben az olajat magasfalú edényben felforrósítjuk. Miután az olaj felforrósodik, a lángosokat kézzel formázzuk és a forró olajban megsütjük mindkét oldalukat.
- A megsült lángosokat papirtörlőre tesszük, hogy lecsöpögjön a felesleges olaj. Ízlés szerint fogyaszhatjuk fokhagymás tejföllel megkenve, reszelt sajttal megszórva.
Az elkészítés módját és a hozzávalókat a Mindmegette.hu oldalon olvashatják el.
Borítókép: Krumplis-kefires lángos (Fotó: Mindmegette.hu)