A piskótához a tojásfehérjéket elkezdjük habbá verni, és ha már van tartása, több részletben hozzáadjuk a kétféle cukrot, majd kemény habbá verjük.
Egyenként hozzáadjuk a tojássárgájákat, miközben folyamatosan tovább verjük a habot.
A habhoz keverjük az olajat is.
A lisztet összeszitáljuk a sütőporral és a sóval, majd ezt is óvatosan a tojáshabba forgatjuk egy spatulával.
A masszát az előkészített formába öntjük, és kb. 25 perc alatt készre sütjük a piskótát.
Rácsra téve, a formában hagyjuk kihűlni, majd kivesszük a formából.
Amíg sül a piskóta, elkészítjük a vaníliakrémet. Ehhez a tejet felforrósítjuk egy kis lábasban.
A tojássárgájákat a cukrokkal, a vaníliarúd kikapart magjaival és a keményítővel csomómentesre keverjük, majd fellazítjuk egy kevés forró tejjel, végül hozzáöntjük az maradék tejhez, és alacsony hőfokon, folyamatosan kevergetve sűrű pudinggá főzzük. Letakarjuk folpakkal, és hagyjuk kihűlni.
A gyümölcsöket megtisztítjuk, ha szükséges, felaprítjuk.
A kihűlt piskótát megkenjük a kihűlt krémmel, és ízlésesen kirakosgatjuk a gyümölcsökkel, majd egy órára a hűtőbe tesszük.
A zseléhez a zselatinlapokat hideg vízben felpuhítjuk, közben forráspontig melegítjük a gyümölcslét, de nem szabad forralni. A felpuhult zselatinlapokból kinyomkodjuk a felesleges vizet, és a meleg gyümölcslébe tesszük őket. Addig kevergetjük, amíg a lapok teljesen feloldódnak, majd hagyjuk a keveréket langyosra hűlni.
Végül óvatosan a gyümölcsök tetejére kanalazzuk, és visszatesszük a tortát a hűtőbe, míg megdermed a tetején a gyümölcszselé – ismertette a Mindmegette.hu.
Hozzávalók
- A piskótához (23 centis formához):
- 5 db tojás
- 10 dkg cukor
- 1 csom vaníliás cukor
- 0.5 dl étolaj
- 12 dkg liszt
- 1 mk sütőpor
- 1 csip só
A vaníliakrémhez:
- 2.5 dl tej
- 3 db tojássárgája
- 7 dkg cukor
- 1 csom vaníliás cukor
- 0.5 db vaníliarúd
- 1 ek étkezési keményítő
A tetejére:
- 50 dkg idénygyümölcs
- 8 db lapzselatin
- 3 dl átlátszó gyümölcslé