Tarte tatin, a fordított almatorta

null

Elkészítés

  1. A lisztet kézzel összemorzsoljuk, majd keverőgépbe tesszük. Hozzáadjuk a vajat, a sót és a tojást. Elkezdjük dagasztani, és apró lépésenként csorgatjuk hozzá a vizet. Ha azt tapasztaljuk, hogy a tészta kezd összeállni, nem adunk hozzá több vizet, és kivesszük a keverőgépből. 
  2. Deszkán cipót formázunk belőle, kissé ellapítjuk, szorosan fóliába tekerjük, és a hűtőbe tesszük pihenni minimum fél órára.
  3. Egy nagyjából 30 cm átmérőjű serpenyőben a cukrot aranysárgára karamellizáljuk. Ha elkészült a karamell, lehúzzuk a tűzről, hozzáadjuk a vajat, a citrom kifacsart levét és a vaníliaőrleményt. Gyorsan elkeverjük, kissé le is hűl, ezáltal sűrű, vajas karamellszószt kapunk. 
  4. Az almákat meghámozzuk, eltávolítjuk a magházukat és negyedekre vágjuk. Az almacikkeket szép egyenletesen elrendezgetjük a serpenyőben, pár percig hagyjuk pihenni.
  5. Közben a tésztát 5 mm vastagságúra nyújtjuk, a serpenyővel megegyező méretű korongot vágunk a tésztából, és betakarjuk vele az almával kibélelt serpenyőt, a tészta széleit szorosan hozzányomkodva a serpenyő belső feléhez. 
  6. Villával sűrűn megszurkáljuk, majd 180 fokos sütőben addig sütjük, míg a tészta „kopogós”, aranybarna nem lesz. Nagyjából 40 perc alatt sül meg.
  7. Ha elkészült, hagyjuk pihenni legkevesebb fél órát, majd egy határozott mozdulattal tányérra borítjuk. Nem túl kemény tejföllel kikevert tejszínhabbal tálalhatjuk, de igen remek, sőt klasszikus kísérője a vaníliafagylalt is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.