időjárás 2°C Natália 2022. december 9.
logo

Hogyan vált interaktív múzeummá a keszthelyi Amazon Ház?

Forrás: Országszerte
2020.11.20. 17:47
borítókép

Az Amazon Házat Keszthely első szálláshelyei között tartották nyilván.

2016 áprilisában nyílt meg a Helikon Kastélymúzeum legújabb állandó kiállítása az egykori Amazon Szálló épületében Főúri utazások, úti kalandok címmel. A kastélytól néhány percnyi sétára található interaktív tárlaton bepillantást nyerhetünk az elmúlt századok utazásainak történetébe, a kocsik, a hajók, az autók és a léghajók világába. Az épület Georgikon utcai része modern rendezvényhelyszín – írja a LikeBalaton.hu

– Az Amazon Házat Keszthely első szálláshelyei között tartották nyilván. Első írásos feljegyzése egy Clemens nevezetű angol utazó nevéhez fűződik, aki 1715-ben említette meg útinaplójában, ekkor földszintes uradalmi szállóház, a város első vendégfogadója lehetett. A XVIII. században a Festetics család uradalmához tartozott, ők kezdték el a kibővítését és átalakítását

– mutatja be az épületet Tóbiás Gábor, múzeumi menedzser.

Amazon Ház Keszthelyen
Fotó: LikeBalaton.hu

1776-ban az első nagyobb átalakítás Hoffstädter Kristóf tervei alapján készült el, de a Műemlékvédelmi Szemle 2001-es számában azt olvassuk, az eredeti tervek nem minden esetben valósultak meg.

Az udvarban található lóváltó állomás 1700-as évek elején épült. Az idelátogató turisták, akik itt megszálltak, a lóváltót és a kocsiszínt is használhatták.

„Az Amazon Szálló régi idők tanuja a Festetics utcza és Georgikon utcza sarkán. Keszthely első szállodája méltán lett egyike a város társasági központjainak. 22 szobája mellett említésre méltó étterme, kávéháza, könyvtára, biliárdterme és táncterme. Nyári és téli ünnepségek helyszíne, hangversenyei és színházi előadásai a helyi és távoli intelligencia előtt is ismertek. Nyaranként fogorvosok is lakják, fogműtermeik várják a gyógyulni vágyókat jó áron. A szálló előtt található bérkocsik és autómobilok megállója, ahonnan az utazó bármely irányba indulhat.”

Ezen a korábbi úton Varga Zoltántól, a Hintómúzeum vezetőjétől megtudtuk, hogy a lóváltó állomások egy postamérföldre, vagyis 16 km-re voltak egymástól. A lovakat így óránként cserélték, az utasok pedig minden harmadik megállónál szállhattak le.

A XIX. század elején az Amazon szálláshely kibővül, biliárdterem, borospince, cukrászda és kávéház is helyet kapott benne, 1891-ben egy kisebb kerthelyiséggel is bővítették.

A XIX-XX. század fordulóján a város egyik legjelentősebb szállodája és színfoltja volt, nem csak a turisták, hanem a helyiek is szívesen jártak ide. Később színes programokat, színházi és zenés esteket is tartottak, nem csak nyáron, hanem télen is pezsgő színhelye volt a társasági életnek.

Az épület előtt volt az automobilosoknak és a bérfuvarosoknak egy megállója, itt alakították ki Keszthelyen az első benzinkutat is.

Erről az időszakról Iski Szilvia, a Festetics-kastély történésze is ír a Keszthelyi kalauz időutazók részére című művében:

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Lehetett egy magyar hercegnek Louis Vuitton által készített táskája?

Tudta, hogy az utazók szekrény méretű utazóládákkal közlekedtek az 1900-as évek elején? És gondolta volna, hogy épségben fennmarad egy hatalmas bőrönd, amit III. Festetics György is használt?

Korábbi cikkünket ITT olvashatja tovább.