Lehetett egy magyar hercegnek Louis Vuitton által készített táskája?

Tudta, hogy az utazók szekrény méretű utazóládákkal közlekedtek az 1900-as évek elején? És gondolta volna, hogy épségben fennmarad egy hatalmas bőrönd, amit III. Festetics György is használt?

Forrás: MW2020. 11. 19. 13:44
null
A mester monogramja: LV, már akkor a tökéletes elegancia jelképe volt Fotó: Mihály Szilvia
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A keszthelyi Amazon Ház és Látogatóközpontban láthatunk egy különleges Louis Vuitton utazóládát is. Hihetetlenül szép állapotban áll a vitrinben ez a lenyűgöző, szinte szekrény méretű darab, mely III. Festetics György tulajdona volt – tudta meg LikeBalaton.

– A sorszámozott Elegant típusú, limitált kiadású, egyedi megrendelésre készített útiláda az 1900-as évek elején készült, derül ki Tóbiás Gábor, múzeumi menedzser elmondásából.

– Festetics III. György vásárolta meg, aki politikai illetve diplomáciai szolgálatokat végzett Párizsban és Londonban is, valószínűleg ezt a ládát is gyakran használta utazásai során. Később a komornyikjának ajándékozta szolgálataiért cserébe, jelenlegi tulajdonosa a komornyik leszármazottja, utánanézett a gyártó cég magyarországi képviseleténél, és a sorszám alapján nyomon követhető volt a különleges láda múltja.

Loius Vuitton

A kalandos életű francia bőröndkészítő mester 1854-ben nyitotta meg saját műhelyét Párizsban, ahol egyedi, kézzel készített utazóládákat gyártott. Ha belegondolunk a napokig tartó lovaskocsis utazásokba, vagy a hosszú, zötykölődő vonatutakba, akkor sejtjük, hogy az utazóládának mennyire strapabírónak kellett lenniük.

Ezekbe a nagy méretű, szinte szekrény nagyságú ládákba elfértek a ruhák, cipők, könyvek, piperék, pezsgők, ékszerek, órák, fiókok, ruhaakasztó sínek, polcok is voltak bennük.

Az alapító fia, Georges Vuitton 1896-ban teremtette meg a cég igazi arculatát, a híres monogrammal. 1914-ben a párizsi Champs-Élysées-n megnyitotta a világ akkori legnagyobb utazási kellékeket forgalmazó áruházát.

Hatalmas, szinte szekrény méretű Louis Vuitton útiláda
Fotó: Mihály Szilvia

Az útiláda mérete jelentős, fa és fém részekből áll, bőrrel van borítva, a jellegzetes, ma is ismert márkalogó, a mester monogramja LV, már akkor a tökéletes elegancia jelképe volt.

A mester monogramja: LV, már akkor a tökéletes elegancia jelképe volt
Fotó: Mihály Szilvia

A láda belseje több részre volt elosztva, ruhák és cipők mellett kisebb dobozokat is lehetett belepakolni. Egy hordárnak nem volt könnyű dolga, egy ekkora ládába tényleg a fél háztartást elcsomagolhatták, és ezekből a nagy bőröndökből 3-4 db-ot vittek magukkal a férfiak egy utazásra.

Volt olyan utazóláda, melyet tábori ággyá vagy íróasztallá is átalakíthattak.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Feltárul a Festetics család XX. századi története

Az alkalmazottak elbeszéléseiből feltárul a Festetics család XX. századi története, mindennapi élete Tar Ferenc napokban bemutatott kötetében. „Kulisszatitkok” árnyalják a hivatalos históriát.

Az Egy arisztokrata család mindennapjai című, oral history kötet tavaly decemberben jelent meg, de a hévízi bemutatót a covid elsodorta. A fürdővárosi premiert a napokban pótolták.

Korábbi cikkünket ITT olvashatja tovább.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.