Idén is megválasztották az év kiváló magyar mézét Gyulán

Több szempontot is figyelembe vesz a zsűri a „mézválasztó” versenyen.

null

– Tizenhárom évvel ezelőtt megrendezték az első Év kiváló magyar méze megmérettetést, melynek a Békés megyei Göndöcs Benedek Méhész Egyesület volt az ötletgazdája. A verseny célja minden évben egy szakmai próbatétel a méhészek számára. Minden nevezett, kereskedelmi forgalomba kerülő, Magyarországon termelt, természetes eredetű méz lehetőséget kap arra, hogy szakszerű bírálaton és minőségi vizsgálaton essen át – osztotta meg lapunkkal Karádiné Dudás Magdolna debreceni minőségbiztosítási technikus, az Év kiváló magyar méze zsűritagja.

– Rendszerint több kategóriában is lehet nevezni: akác-, repce-, vegyes virág-, napraforgó-, hárs- és egyéb fajta mézek. A verseny többfordulós és nyilvános, tehát bárki elmehet megnézni, hogyan is zajlik egy ilyen esemény. A zsűri háromfős csoportokból áll

– tette hozzá.

Értékelési szempontok

A zsűritag elmondta, hogy elsőként kategóriánként, a fajtára jellemző szín, íz és illat tisztasága, a termelési tisztaság, a víztartalom, a csomagolás és mindezek harmonikussága kerül értékelésre.

Több mint kétszáz versenyző vett részt az idei megmérettetésen, amin Karádiné Dudás Magdolna (szemben) zsűrizett
Fotó: HAON.HU

– Fontos, hogy a paraméterek összhangban legyenek egymással. Egy mézet nem lehet csak egy kiragadott szempont szerint értékelni, habár egyes fajtáknak megvan a jellemző színe, íze, illata, de ezek együtt alkotnak egy harmonikus képet

– emelte ki Karádiné Dudás Magdolna. – Ehhez még hozzátartoznak a beltartalmi tulajdonságok, amiket laboratóriumi vizsgálatokkal lehet kimutatni. Példának említeném az akácmézet, melynek az egyik legfontosabb ismérve az emberek számára a világos színe, pedig ennél lényegesen fontosabb az íze és a nektár összetétele.

A bírálat során kapott pontok alapján, az egyes kategóriák legmagasabb pontszámait elérő mézek, laboratóriumi vizsgálaton esnek át.

Ezen vizsgálatok során a pollen-, a víz-, a fruktóz- és a glükóztartalmát, valamint a termelésre jellemző paramétereit határozzák meg.

A vizsgálati eredmények birtokában ül össze a háromfős, csúcszsűri, majd a versenyben maradt mézek újra érzékszervi bírálaton esnek át. Az eredményt kiegészítik a laborvizsgálati eredmények, majd mindent egybevéve kerülnek ki az egyes kategóriák győztesei, melyekből kihirdetjük a nyertest – folytatta. – Az idei évben 269 mézet neveztek a méhészek, és az ország minden részéről érkezett minta. Az elődöntőre Gyulán került sor november 27-én, a döntőre pedig december 4-én, majd az eredményhirdetés során kiderült, hogy Simai Krisztián repceméze nyerte meg a versenyt – mondta.

A szakma elsajátítása

Karádiné Dudás Magdolna 1990-ben kapott egy megbízást, egy akkor létesülő magán mézfeldolgozó üzemtől. – A feladatom egy kisüzemi laboratórium felállítása, és a vizsgálatok körének meghatározása volt annak érdekében, hogy az üzem alkalmas legyen a méz alapanyagként történő felvásárlására és feldolgozására. Immár harminc éve foglalkozom ezzel, és jelenleg is ebben dolgozom.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Stresszmentes sütés: Rögtön puhuló mézeskalács villámgyorsan

Ha igazán finom és rögtön puhuló mézeskalácsot szeretne sütni, ezt a receptet ki kell próbálnia. Gyorsan, könnyen, pillanatok alatt elkészülhet – olvasható a Mindmegette.hu cikkében.

Új sorozatunkban Mészáros Balázs abban lesz a segítségükre, hogy ne kapjanak idegösszeomlást a karácsonyi sütés-főzés során. Tippjeivel akkor is stresszmentes lehet az ünnep, ha nagyobb vendégsereg érkezik Önökhöz.

Korábbi cikkünket ITT olvashatja tovább.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.