időjárás 4°C Miklós 2022. december 6.
logo

Rendkívüli pandémiás menetrendet vezetnek be hétfőtől Szegeden

Forrás: Országszerte
2020.12.19. 13:03
borítókép

Szegeden ritkítják tömegközlekedési járatokat, az éjfél helyett pedig 16 órakor mutatnak be misét december 24-én.

Rendkívüli pandémiás menetrendet vezet be hétfőtől a Szegedi Közlekedési Társaság. Ez azt jelenti, hogy a járatok az eddigi napközbeni követési idő szerint fognak közlekedni a reggeli és délutáni órákban is, azaz ritkábban járnak a trolik és a villamosok.

Elmaradnak az éjféli misék a kijárási tilalom miatt
Fotó: Frank Yvette / DELMAGYAR.HU

A Szájmaszk készítő angyalok indította el a „Tegyük szebbé a COVID-osztályokon dolgozók ünnepét!” című akciót. Azt kérik, hogy aki teheti fogjon egy díszt, egy fenyőágat, vagy egy girlandot, és díszítse fel vele a legközelebbi COVID-os betegeket ellátó intézmény kerítését, vagy előtte egy fát, egy bokrot, egy korlátot.

Sok új fertőzöttet regisztráltak

Kiss-Rigó László, a Szeged–Csanádi Egyházmegye püspöke közleményt adott ki a kijárási tilalom és az éjféli mise kapcsán.

A rendkívüli kijárási tilalom miatt kifejezetten kéri a Szeged-Csanádi Egyházmegye lelkipásztorait, hogy az idén sehol ne celebráljanak éjféli misét.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Megkezdődött az advent

Ma már meggyújthatjuk az első gyertyát az adventi koszorún, s bár az idei karácsony valószínűleg más lesz, mint az eddigiek, erre az élményre nem hathatnak ki az év eseményei. November 29-én lesz advent első vasárnapja, a vízkereszt utáni első vasárnapig tartó karácsonyi ünnepkör és az egyházi év kezdete.

A Szent András ünnepéhez (november 30.) legközelebb eső vasárnaptól Jézus Krisztus születésének napjáig, december 25-ig tartó advent a keresztény kultúrkörben a karácsonyi előkészület ideje – írja összefoglalójában a hirado.hu.

A szó a latin adventus Domini, az Úr eljövetele kifejezésből származik, mégpedig az eljövetel kettős értelmében: Jézus Krisztus megszületése Betlehemben és második eljövetele az idők végeztével.

A négy vasárnap további jelentéssel is bővült: az Úr négy eljövetelét szimbolizálja először a megtestesülésben, másodszor a kegyelemben, harmadszor a halálunkban, negyedszer az ítéletkor, amelyre készülnünk kell. A liturgiában az advent színe a lila, kivéve advent harmadik vasárnapját (gaudete vasárnap), amikor szabad rózsaszínt használni.

Korábbi cikkünket ITT olvashatja tovább.