időjárás 1°C Aranka 2023. február 8.
logo

Járvány idején sem maradnak éhen a baranyai falvak idősei

Forrás: Országszerte
2021.01.19. 14:38
borítókép

A gyermekek és idősek megfelelő minőségű ételhez juttatása különösen fontos télen, pláne a vírus idején.

Nem mindegy, hogy milyen étel kerül a gyermekek és idősek asztalára, fontos, hogy tápláló ételeket fogyasszanak, a vitaminok segítségével immunrendszerüket is támogassák. A bama.hu a köz­étkeztetés lebonyolításának folyamatáról baranyai polgármestereket kérdezett.

Bodán a pandémiás helyzetben legutóbb az iskolás gyermekek szünidei étkeztetését kellett megoldania az önkormányzatnak, itt az idősek nem igényelték az étkezést

- tudta meg a megyei portál Kovács Győző polgármestertől. A gyerekek vagy a szüleik éthordóval mentek a napi ebédért, melyet étteremből szállítottak számukra Bodára.

A szomszédos Bicsérden azoknak időseknek, akik igényelték az étkezést és nehezen mozognak vagy hátrányos helyzetűek, a tanyagondnoki rendszer segítségével végzik a kiszállítást, mások maguk mennek el az önkormányzat konyhájához a menüért.

– Az iskola területén lévő konyhán az idősek mellett az óvodásoknak, iskolásoknak, illetve a pedagógusoknak is főznek – mondta Vér József polgármester.

Járvány idején különös felelősség hárul a baranyai közétkeztetést működtetőkre is
Fotó: bama.hu – mediaworks

– A tanyagondnokon kívül a szentlőrinci központhoz tartozó családsegítő visz ki ebédet gondozottai számára – tette hozzá a baranyai település vezetője.

Kővágószőlős a térség nagyobb települései közé tartozik, Sándor Tibor Antal polgármester elmondta, hogy

a faluban található saját konyhán főznek a gyerekeknek és az időseknek.

Hegedüs Zsolt, Cserkút polgármestere tájékoztatta a baranyai lapot, hogy településükön is megoldott a köz­étkeztetés, ők is Kővágószőlősről szállítják el az ebédet, melyet a tanyagondnok visz házhoz a 8-9 fő szociális étkeztetésben résztvevő számára. Mint mondta, a jövőben tervezik a főzés helyben történő megoldását.

Népkonyha működik majd a településen

Sándor Tibor Antaltól a baranyai portál azt is megtudta, hogy az önkormányzat tavaly adta be a népkonyha működtetésére vonatkozó kérelmet. Ezt az illetékesek pozitívan bírálták el. Így a tervek szerint jövő hónaptól azoknak a kővágószőlősi lakosoknak, akik nem képesek az anyagi, vagy szociális helyzetükből adódóan az étkezésért térítési díjat fizetni minden nap (hétfőtől péntekig) egy tál meleg ételt biztosítanak. A rászorultak körét az igények fényében a következőkben fogják felmérni. A cél, hogy senki ne maradjon éhen.

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.