Járvány idején sem maradnak éhen a baranyai falvak idősei

A gyermekek és idősek megfelelő minőségű ételhez juttatása különösen fontos télen, pláne a vírus idején.

null

Nem mindegy, hogy milyen étel kerül a gyermekek és idősek asztalára, fontos, hogy tápláló ételeket fogyasszanak, a vitaminok segítségével immunrendszerüket is támogassák. A bama.hu a köz­étkeztetés lebonyolításának folyamatáról baranyai polgármestereket kérdezett.

Bodán a pandémiás helyzetben legutóbb az iskolás gyermekek szünidei étkeztetését kellett megoldania az önkormányzatnak, itt az idősek nem igényelték az étkezést

- tudta meg a megyei portál Kovács Győző polgármestertől. A gyerekek vagy a szüleik éthordóval mentek a napi ebédért, melyet étteremből szállítottak számukra Bodára.

A szomszédos Bicsérden azoknak időseknek, akik igényelték az étkezést és nehezen mozognak vagy hátrányos helyzetűek, a tanyagondnoki rendszer segítségével végzik a kiszállítást, mások maguk mennek el az önkormányzat konyhájához a menüért.

– Az iskola területén lévő konyhán az idősek mellett az óvodásoknak, iskolásoknak, illetve a pedagógusoknak is főznek – mondta Vér József polgármester.

Járvány idején különös felelősség hárul a baranyai közétkeztetést működtetőkre is
Fotó: bama.hu – mediaworks

– A tanyagondnokon kívül a szentlőrinci központhoz tartozó családsegítő visz ki ebédet gondozottai számára – tette hozzá a baranyai település vezetője.

Kővágószőlős a térség nagyobb települései közé tartozik, Sándor Tibor Antal polgármester elmondta, hogy

a faluban található saját konyhán főznek a gyerekeknek és az időseknek.

Hegedüs Zsolt, Cserkút polgármestere tájékoztatta a baranyai lapot, hogy településükön is megoldott a köz­étkeztetés, ők is Kővágószőlősről szállítják el az ebédet, melyet a tanyagondnok visz házhoz a 8-9 fő szociális étkeztetésben résztvevő számára. Mint mondta, a jövőben tervezik a főzés helyben történő megoldását.

Népkonyha működik majd a településen

Sándor Tibor Antaltól a baranyai portál azt is megtudta, hogy az önkormányzat tavaly adta be a népkonyha működtetésére vonatkozó kérelmet. Ezt az illetékesek pozitívan bírálták el. Így a tervek szerint jövő hónaptól azoknak a kővágószőlősi lakosoknak, akik nem képesek az anyagi, vagy szociális helyzetükből adódóan az étkezésért térítési díjat fizetni minden nap (hétfőtől péntekig) egy tál meleg ételt biztosítanak. A rászorultak körét az igények fényében a következőkben fogják felmérni. A cél, hogy senki ne maradjon éhen.

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.