időjárás -1°C Vilma 2023. december 5.
logo

Debrecenben lesz az önkéntesség évének záróünnepsége

Forrás: Országszerte
2021.02.03. 18:45
borítókép

A tematikus év egyik legfontosabb célja egy új nemzeti önkéntes-stratégia kidolgozása.

Meghirdették 2021-re az önkéntesség magyarországi évét – tájékoztatott a távirati iroda.

Rácz Zsófia fiatalokért felelős – a családokért felelős tárca nélküli minisztert segítő – helyettes államtitkár szerdán online sajtótájékoztatón a tematikus év egyik legfontosabb céljának nevezte egy új nemzeti önkéntes-stratégia kidolgozását a 2021 és 2030 közötti időszakra.

A stratégia céljai az önkéntesség kultúrájának további népszerűsítése, az önkéntesek arányának növelése a felnőtteknél és a fiataloknál, a vállalati önkéntesség ösztönzése, illetve az önkéntesség és a fenntartható fejlődés még intenzívebb összekapcsolása – sorolta.

A 2021-es év az Önkéntesség éve hazánkban
Fotó: facebook.com/OME2021

A helyettes államtitkár úgy fogalmazott:

„az önkéntesség érték, hiszen ez az egyetlen tevékenység, amelynél az által leszünk többek, hogy másoknak adunk.”

Bálega János, a KÖZ-Pont Ifjúsági Egyesület stratégiai vezetője arról beszélt, hogy az idei eseménysorozat kulcsszavai a minőségfejlesztés, a bevonás, a figyelemfelhívás és az innováció. A tematikus év lebonyolításában részt vevő regionális koordinátorok feladata lesz, hogy figyeljenek ezekre – tette hozzá.

Vad Lilla, a Magyar Református Szeretetszolgálat Alapítvány önkéntes programjainak vezetője elmondta, az ősszel szakmai konferenciát rendeznek a nemzetközi jó gyakorlatokról, december 5-én pedig Debrecenben tartják az önkéntes év záróünnepségét.

Az eseménysorozat nagykövete Miklósa Erika operaénekes és Gundel Takács Gábor sportriporter, kommentátor.

Egyre több fiatal segít önkéntesként
Fotó: facebook.com/OME2021

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.

Novák Katalin: Minden harmadik huszonéves önkénteskedik

Novák Katalin az önkéntesség világnapja alkalmából, múlt év december 5-én a közösségi oldalán közzétett videójában közölte: ma már minden harmadik huszonéves szokott rendszeresen önkénteskedni Magyarországon. Ez szerinte azért is örömteli, mert ha valaki „egyszer megízlelte”, mit jelent a saját szabadideje terhére másoknak segíteni, akkor ehhez könnyen hozzászokik, és az önkéntesség később élete részévé válik.

– Most, a koronavírus-járvány ideje alatt is sokan vannak, akik önként jelentkeznek segíteni a védekezésben, amiért köszönet illeti őket – hangsúlyozta a miniszter. Novák Katalin köszönetet mondott azoknak is, akik a napi feladataikon túl is cselekednek, segítenek. Azoknak, akik jelentkeztek önkéntesnek, azoknak a fiataloknak, akik most ott vannak a frontvonalban és segítenek a koronavírus-járvány elleni védekezésben.