időjárás 6°C Vilma 2022. december 5.
logo

Édes kezdeményezés indult Vizsláson

Forrás: Országszerte
2021.03.24. 15:44
borítókép

Csokival visznek vidámságot az egészségügyi dolgozók napjaiba.

A település háziorvosa, dr. Imre István a néhány hete zajló egyedülálló kezdeményezés életrehívója. A célja az volt, hogy a járványhelyzet miatti nehéz időkben egy kis vidámságot csempésszen az egészségügyi dolgozók mindennapjaiba. A felhívást a közösségi oldalán tette közzé, arra kérve a praxisába tartozó pácienseket, hogy gyűjtsenek csokoládét a kórházi nővéreknek – derül ki a cikkből.

Ennél több pedig nem is kellett ahhoz, hogy a vizslásiak és az újlakiak összefogjanak a jó ügy érdekében!

A kép illusztráció. Fotó: Pexels

– Felhívásomra csokit kaptam a postaládámba ismeretlen praxistagoktól a kórház nővérkéinek. Mire hazajöttem az idősotthoni oltásból, már folyt ki az édesség a postaládából! Ilyenek bajban a vizslásiak – számol be a kezdeményezés sikeréről dr. Imre István egy posztjában.

A háziorvos egy nappal később több kosár finomságot adott le a Szent Lázár Megyei Kórház sürgősségi osztályán, ahonnan az intézmény nővéreihez jutott az ajándék.

A kezdeményezés megálmodójának véleménye szerint ez a kis figyelmesség erőt adhat az egészségügyi dolgozóknak, amire a jelenlegi helyzetben nagy szükségük van.

– Tudom, mit beszélek. A feleségemet hónapokkal ezelőtt a megyei kórház Covid-osztályára vezényelték, így tudok a munkájukról – hangsúlyozza dr. Imre István egy bejegyzésében.

A kórházban tett látogatással nem ért véget az adományok gyűjtése, hiszen a vizslási praxisba tartozó páciensek egyre csak hordták tovább és tovább a csokoládét a doktoruknak.

– Visszajöttem a kórházból, és további csokikat találtam a postaládámban. Ezeket a mentősöknek és az oltóponton dolgozóknak szánjuk. Néha, ha az ember adhat, boldogabb lesz tőle, mintha kapna – írta közösségi oldalán a háziorvos.

Kicsit később már arról számol be, hogy a március 15-ei nemzeti ünnepen sem állt meg a faluban a csokoládégyűjtés. Egy nappal később dr. Imre István a salgótarjáni mentőállomást és az oltópontot kereste fel, ahol 63 mentős és egészségügyi dolgozó számára jutott a vizslásiak csokoládé ajándékaiból.

A kezdeményezés ezt követően is folyik tovább. Az egyedülálló adománygyűjtés ötletének atyja a következő alkalommal a Nemzeti Népegészségügyi Központ – korábbi nevén Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat, az ÁNTSZ – munkatársainak szeretné édességekkel is kifejezni a vizslási lakosok elismerését.

– Az ÁNTSZ dolgozói most inkább digitalizált „rabmunkát” végeznek. Oltóanyag-, járványfegyelem-szervezés éjjel-nappal. Tonnányi Excel-táblázat, e-mail, jelentés, papír és telefon. Semmiért nem cserélnék velük. Nem ilyen terhelésre találták ki a tisztiorvosi hivatalt – osztotta meg gondolatait. Dr. Imre István, aki hálás páciensei segítőkészségéért és jó szándékáért, amely tulajdonságokból véleménye szerint a Vizsláson és az Újlaki településrészen élők jelesre vizsgáztak.

Műszert kölcsönöz a fertőzötteknek

A pulzoximéter egy ujjra csíptethető diagnosztikai eszköz, amellyel gyorsan és könnyen ellenőrizhető a vér oxigénszintje. Dr. Imre István még ősszel tíz ilyen műszert vásárolt a vizslási rendelő részére. A háziorvos közösségi oldalán olvasható bejegyzés szerint ezeket azoknak a pácienseknek adják kölcsön, akik a beigazolódott Covid–19 vírus fertőzés ellenére otthonukban lábadozhatnak, de köhögés kínozza őket. A pulzoximéter a vér oxigénszintjének csökkenésére figyelmeztet: 90 százalék alatti értéknél az orvost, míg 80 százalék alattinál a mentőket kell értesíteni. Dr. Imre István arra is felhívta a figyelmet: a tavaly beszerzett műszerek a folyamatos igénybevétel miatt már nem használhatók, ezért az önkormányzattól kért – és a korábbi évek gyakorlatának megfelelőn kapott is – segítséget, így beszerezhette az új pulzoximétereket.

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.