időjárás 3°C Mária 2022. december 8.
logo

Száznál több települést, és megannyi látnivalót érint Győr-Moson-Sopron megyében a SacraVelo kerékpáros zarándokút

Forrás: Országszerte
2021.03.12. 11:26
borítókép

Várják a kikapcsolódásra és hazánk rejtett egyházi kincseire kíváncsi családokat, baráti társaságokat, párokat, magányos zarándokokat a SacraVelo projekt a Duna térségében.

900 km-es kerékpáros zarándok-úthálózattal, tematikus útvonalakkal, kerékpárközpontokkal várja a kikapcsolódásra és hazánk rejtett egyházi kincseire kíváncsi családokat, baráti társaságokat, párokat, magányos zarándokokat a SacraVelo projekt a Duna térségében – írja a Kisalfold.hu.

„SacraVelo – Határon átnyúló kerékpáros zarándokutak hálózata a Duna térségében” című projekt keretén belül közel 900 km hosszú biztonságosan használható kerékpáros úthálózatot jelöltek ki, ami kapcsolódik az EuroVelo6 „Duna-menti” és az EuroVelo13 „Vasfüggöny” nemzetközi kerékpáros útvonalakhoz. Ez a példaértékű összefogás Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Nagyszombat és Pozsony megye, valamint Szil és Bácsfa települési önkormányzatok együttműködésével az Európai Unió Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program keretén belül közel 2,3 millió eurós támogatással jöhetett létre.

A SacraVelo egy határon átívelő kezdeményezés
Fotó: MTVA Bizományosi/ Oláh Tibor

A Győr-Moson Sopron megyei szakaszon 216 szakrális és természeti kincsekben gazdag látnivalót (katolikus, református, evangélikus templomok, emlékhelyek, zsinagógák), kastélyokat, hangulatos régi városrészek megtekintését ajánlják azoknak, akik az aktív pihenés mellett a kulturális értékeket is fontosnak tartják. A megyében mintegy 110 település érintett az úthálózatban, a legkisebb falvaktól kezdve egészen a nagyvárosokig, úgy mint Győr, Sopron vagy Mosonmagyaróvár. A kerékpáros zarándokút részét képezi például még a fertődi Esterházy-kastély, a nagycenki Széchenyi-kastély és a világörökség részének nyilvánított Pannonhalmi Bencés Főapátság, valamint a Fertő-táj is.

Bár a projekt már 2018-ban elkezdődött, a jelentősége az utóbbi időben felértékelődni látszik, hiszen a SacraVelo olyan egészséges ugyanakkor biztonságos szabadtéri, kikapcsolódást nyújt belföldön, amire egyre nagyobb igény mutatkozik a külföldi utazások korlátozása miatt. A hálózat részeként Győr-Moson Sopron megyében az útvonalak kijelölésén túl 83 kerékpáros pihenőhelyet, valamint 139 szakrális látnivalót bemutató, többnyelvű térképes információs táblát helyeztek el a zarándokút állomásain. Bacsfa és Szil községben kerékpáros centrumot is kialakítottak, ez utóbbiban közösségi tér, mellékhelyiségek és kerékpártárolók is szolgálják az ide érkező turisták kényelmét.

A SacraVelo weboldala (www.sacravelo.hu) interaktív térképekkel, az állomások fényképes ismertetőivel segít eligazodni a számtalan értékes látnivaló és útvonal-lehetőség között. A honlapon 8 tematikus útvonal található, melyek pl. Krisztus követése, Mária nyomában, Luther Márton-út címet kapták utalva arra, hogy milyen jellegű helyszínekhez, emlékhelyekhez vezet az adott útvonal. Mindezen túl a projektben résztvevő megyék további 42 hosszabb-rövidebb útvonaljavaslatot is összeállítottak egy-egy térségre koncentrálva. Egy gyors regisztráció és a SacraVelo alkalmazás letöltése után az egyes útvonalak az applikáción keresztül is elérhetővé válnak, ami menet közben nyújt segítséget. Az információs táblákon elhelyezett QR-kódok beolvasásával pedig a meglátogatott szakrális helyről további érdekességek olvashatók.

Az eredeti cikket IDE KATTINTVA olvashatja.

Velocipéddel Nagy-Britannián keresztül

Dean Williams a kerékpár előfutárán szeretne jótékonysági bringatúrát tenni, hogy pénzt gyűjtsön, és eljusson a 2022-es Battlefield Bike Ride-ra, amely a pandémia miatt elmaradt az idén – olvashatóa CsupaSport cikkében.

Ötszáz kilométert letekerni néhány nap alatt bármelyik jó formában lévő szabadidő-kerékpárosnak gyerekjáték. A kicsivel több mint 200 kilométeres Balaton-kört is teljesíthetjük egy laza, tízórás bringázással, és egy nap pihenő után akár megismételhetjük a mutatványt. Ezért aztán első hallásra nem is nagyon értjük, miért került a brit közszolgálati média, a BBC kerékpározással foglalkozó rovatába a Hinckleyben élő Dean Williams, aki arra készül, hogy júniusban átszelje Nagy-Britanniát az angol tengerparttól a skótig. A címlapra kerülés oka, hogy a 483 kilométert klasszikus velocipéden szeretné megtenni, amelynek első kereke két méter átmérőjű, a hátsóé pedig mindössze 30 centiméter.