időjárás 5°C Miklós 2022. december 6.
logo

Szobrot állítanak a legendás dudásnak Balassagyarmaton

Forrás: Országszerte
2021.07.08. 12:10
borítókép

Pál István 1919-ben született Kétbodonyban egy pásztorcsaládban. Gyermekkorában a pásztorkodás tudományával egyetemben a furulya- és a dudajátékot szintén elsajátította.

Tereskei otthona ezután szinte a népzenészek zarándokhelyévé vált. Pál István munkásságával a Népművészet Mestere díjat, a Madách-díjat és a Magyar Kultúra Lovagja címet is kiérdemelte. Balassagyarmat önkormányzata pedig úgy döntött, hogy a 2015-ben elhunyt dudásnak életnagyságú szobrot állíttat a városban – derül ki a cikkből.

– Természetesen a kezdetektől fogva támogattuk Gergelyék a civil kezdeményezést, miszerint emléket állítunk Pál István dudásnak, a palóc paraszti kultúra egyik legjelesebb képviselőjének – mondta el portálunknak Csach Gábor.

Pál István életnagyságú bronzszobrát Raffay Dávid szobrászművész készítette el
Fotó: Beküldött fotó/Nool.hu

Balassagyarmat polgármestere hozzátette: – Ezért ennek megvalósításához pályázatot nyújtottunk be a Csoóri Sándor Alaphoz. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának és az Emberi Erőforrások Támogatáskezelőjének jóváhagyásával tízmillió forint vissza nem térítendő támogatást sikerült elnyernünk.

A városvezető azt is kifejtette, hogy a dudaművész emlékére szánt életnagyságú bronzszobrot Raffay Dávid szobrászművész készítette el. Az alkotás felállításához pedig hozzájárult Balassagyarmat önkormányzata is.

– A Zöld csiga – Balassagyarmat zöldterületeinek megújítása elnevezésű program részeként kibővítjük a Gregori parkot, amellyel új közparkot hozunk létre Palóc Muzsika parkja névvel. Itt kap majd helyet Pál István szobra – közölte a város polgármestere.

Az eredeti cikk a dudásnak állítandó szoborról IDE kattintva érhető el.

Korábbi cikkünkben a somogyi szarvasmarhák életéből mutattunk egy kis ízelítőt. Óriási ventilátorokkal, vízpermettel hűtik a somogyi teheneket, hogy ne essen vissza a tejtermelés a nagy hőségben. A 36-38 Celsius-fokos, júliusi időjárás nemcsak az embereket, de a haszonállatokat is próbára teszi: Wellnesst kapnak a szentgáloskéri tehenek + videó