időjárás 3°C Aida , Karolina 2023. február 2.
logo

Több száz éves, különleges láda érkezett a gyulai várba

Forrás: Országszerte
2021.09.15. 19:47
borítókép

A Hubay Miklós író, drámaíró hagyatékából származó, igazi ritkaságnak számító bútordarabot a várban állítják ki.

A Hubay Miklós – Elveszett Paradicsom Alapítvány keresett meg minket, a gyulai Erkel Ferenc Múzeumot, hogy szívesen elhelyeznék a várban a különleges, 17. századból származó ládát – nyilatkozta Cseresznyés János történész és Liska András, az Erkel Ferenc Múzeum szakmai vezetője a Békés megyei hírportálnak, a beol.hu-nak.

Az alapítvány kezeli a 2011-ben elhunyt Kossuth-díjas drámaíró hagyatékát, és a szervezet tulajdonát képezi a különleges bútordarab is.

A láda múzeumi letétként kerül a gyulai várba. – Természetesen nagy örömmel fogadtuk a lehetőséget, hiszen egyedi, értékes darabról van szó, ami kiválóan illik az erődítményben látható kiállításhoz. Hasonló típusú és stílusú bútorok találhatók nálunk, így méltó helyre kerülhet az egykori impozáns használati eszköz – fogalmazott Liska András. Ennek kapcsán kitért arra, hogy eddig ideiglenesen a Petőfi Irodalmi Múzeumban helyezték el a ládát, onnan hozták el a gyulai intézmény munkatársai kedden.

– Egyelőre öt évre kerül a várba a különleges emlék – folytatta a gondolatot Liska András. – A láda a várúri fogadó-, vagy más néven hivatali szobában kap otthont, ahol ugyanilyen korú székekből és asztalokból álló összeállítás látható a terem közepén. A két méter hosszú láda reményeink szerint jól mutat majd a helyiségben, a meglévő tárgyakkal kiegészítik egymást, aminek köszönhetően szépsége is kiválóan érvényesülhet itt.

Fotó: Imre György/Békés megyei hírportál

Kérdésre Liska András elmondta, a ládát elkészítését követően vélhetően egy módosabb birtokos, főúri család használhatta. Erre utal, hogy díszítése kifejezetten igényes. A bútor egy interziás, reneszánsz-kori darab, amelyen mitológiai alakok jelennek meg. – Néprajzi ismereteink szerint kelengyeládáról lehet szó, vagyis egy menyasszonyi ládáról, de egyáltalán nem biztos, hogy csak ilyen célra használták. Az ugyanakkor biztosnak tűnik, hogy huzamosabb ideig volt használatban, hiszen rengeteg javítás látható rajta. Az évszázadok folyamán a zárat és a díszeket is helyrehozták – tette hozzá.

A szakember kiemelte, egy-egy ilyen emlék beszerzése már csak annak kora miatt is nagyon nehéz feladat. – Értékes darabról van szó, éppen ezért is vettük szívesen az alapítvány megkeresését, hiszen saját forrásból nagyon nehezen vagy egyáltalán nem tudnánk hozzájutni hasonló különlegességekhez – hangsúlyozta Liska András.

A teljes cikket IDE kattintva olvashatják!