A szőlő nagy részét már leszüretelték Egerben

A hegyközségi tanács elnöke szerint jó évjárat lett a 2021-es. A ­hektáronkénti termésátlag a 100 mázsához közelít.

null
Fotó: Berán Dániel

Befejezéséhez közeledik a szüret az Egri borvidéken. A hegyközségi tanács elnöke szerint jó évjárat lett a 2021-es. A ­hektáronkénti termésátlag a 100 mázsához közelít. A minőségre sem lehet panasz. Problémát jelent ugyanakkor, hogy miközben a munkaköltségek folyamatosan növekednek, a szőlő felvásárlási ára alig emelkedik. – olvasható a HEOL cikkében.

Az Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnökét az idei szüret állásáról kérdeztük. Farkas László a Heolnak azt mondta, hogy a vége felé jár az idei termés betakarítása. Ezen a héten a merlot-kat szedik a termelők, a cabernet fajták szedése pedig a jövő héten indul. A fehér szőlő 95 százaléka már nincs a tőkén, illetve csak az extra késői szedésre szánt szőlő, például hárslevelűből, olaszrizlingből.

Természetesen nem számottevő mennyiségről van szó. Szomolyán látni még kint muskotályt vagy Kaló Imrénél veltelinit. Aszúsodni már nem aszúsodnak ugyan, ehhez nem volt kellő mennyiségű csapadék, ugyanakkor testesebb, különleges fehérbor készülhet belőlük 

– mondta a hegyközségi elnök.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Borítókép: Berán Dániel

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.