időjárás 25°C Emőd 2022. augusztus 9.
logo

Szent György-napi szőlővessző-szentelést tartottak Galambokon

Forrás: Országszerte
2022.04.26. 12:50
borítókép

Megáldották a vesszőt, rögzítették a szőlő jövését az Urunk Mennybemenetele templomban vasárnap.

Vasárnap délután Szent György-napi szőlővessző-szentelést tartottak az Urunk Mennybemenetele templomban – olvasható a Zala megyei hírportál, a zaol.hu cikkében.

 

A frissen vágott szőlővesszők hintókon érkeztek a templomhoz, ahol dr. Háda László római katolikus pap és Bertók Dániel református lelkipásztor rövid liturgia során megáldotta azokat. A rendezvényt az Együtt Galambokért Egyesület szervezte. – A régi hagyományt 2009- ben frissítette fel a Galamboki Hagyományőrző Alapítvány, azonban annak alapítói és vezetői, Varga Attila és Varga Attiláné koruk és egészségi állapotuk miatt tavaly kivonultak az általuk szervezett rendezvényekből – tudtuk meg Szabó Lillától, az Együtt Galambokért Egyesület elnökétől, aki egyben a település alpolgármestere. – Tavaly ősszel alapítottuk meg az Együtt Galambokért Egyesületet, és úgy döntöttünk, hogy továbbvisszük ezt a szép szokást, de igyekszünk ezt tenni a többi, általuk szervezett rendezvénnyel is.

 

Ilyenkor a gazdák délelőtt levágják a szőlővesszőket és elhozzák a templomba, ahol a jó termés érdekében a plébános atya és a lelkész úr megáldja azokat. Minden évben más és más hajtásméretet produkálnak a szőlőtőkék, nyilván, ez időjárás függvénye, de az aktuális állapotot a szőlő jövésének könyvében rögzítjük, most Rádi Hajnalka grafikus rajzolja meg a vesszőket. A rendezvény a piactéren kulturális műsorral folytatódott, ahol helyi művészeti csoportok léptek fel, a hagyomány történetéről Varga Attiláné beszélt a megjelenteknek, akik Vig Zsolt, a Da Bibere Zalai Borlovagrend tagja vezetésével a 2021-es borverseny díjnyertes borait is megkóstolhatták.

Az eredeti cikk IDE KATTINTVA olvasható el.

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Varga György)