Két évvel ezelőtt nagyot álmodott két somogyi család. Létrehoztak Táskán két üvegházat, amelyeket termálvízzel fűtenek. A holland technológiát alkalmazó 40 ezer négyzetméternyi területen paprikát és paradicsomot termesztenek, a termények kilencven százaléka a hazai piacra kerül – olvasható a Somogy megyei hírportál, a sonline.hu cikkében.
Amerre a szem ellát, mindenhol fürtökben lógnak a paradicsomok az egyik üvegházban, amelyet termálvízzel fűtenek Táskán. – A termálvíz agresszivitása miatt évtizedekkel ezelőtt ezen a területen működő kertészet gépei tönkrementek, de egy új technológia segítségével mi már képesek vagyunk kezelni ezt a vizet, a területen található régi kút felújítása mellett egy új kutat is kialakítottunk, amelyekből 75 és 80 fokos víz tör fel – mondta el Baumstark Attila, az Agrocoop Kft. ügyvezetője. Hozzátette: 2020-ban családja egy másik barátjukkal közösen indította el a két vállalkozást a környezettudatosság jegyében.
– A kivett vizet visszasajtoljuk, így védjük a termálbázist, nem használjuk el a vizet az évek alatt, a zárt rendszerben garantálni tudjuk a vízbázis sértetlen minőségét – emelte ki az ügyvezető. Baumstark Attila megjegyezte: a gázárak emelkedése így nem befolyásolja tevékenységüket, hiszen gázt nem használnak és a termálvíz kiszolgálja a két cég összesen 40 ezer négyzetméter területű üvegházát. A tavalyi évben hazánkban elsőként tisztán LED-es világítást alakítottak ki az üvegházban. – Szabályozzuk a páratartalmat, folyamatosan figyeljük a növény fejlődését – mondta el Sarádi Márk, az üvegház szakmai vezetője. A fiatal szakember növényorvosként végzett a Debreceni Egyetemen és örül, hogy a legmodernebb növénytermesztési technológiákkal dolgozhat.
2020 decemberében ültettek először tv-paprikát, majd koktélparadicsomra váltottak, a másik cég pedig kaliforniai paprikát termeszt. – Ha nyári termesztést végzünk, akkor decemberben ültetünk és következő októberig van bent a növény, márciustól pedig folyamatosan terem őszig, a koktélparadicsom hossza pedig akár elérheti a 16 métert, de pótolni nem lehet, ezért kiemelten figyelünk a higiéniára – sorolta az ügyvezető. Harmincöt dolgozójuk kéz- és cipőfertőtlenítés után csak védőruhában léphet be az üvegházba. A csomagolórészlegen pedig a szedőrekeszek és -kocsik UV-fényes fertőtlenítésen haladnak át, mielőtt visszakerülnének az üvegházba.
Hetente húsz tonnát szüretelnek
– A csúcsidőszakban hetente húsz tonna terményt szedünk le, a koktélparadicsom több mint kilencven százalékát a hazai piacon értékesítjük, több multiáruházban – mondta el az ügyvezető. – Egy fő fajtát termesztünk, de folyamatosan biztosítunk kisebb területet más fajtáknak is, így tudjuk vizsgálni vakkóstolással, hogy melyik íze a legfinomabb, milyen a fürtje, milyen az eltarthatósága, mennyire ellenálló – emelte ki Baumstark Attila.
Az eredeti cikk IDE KATTINTVA érhető el.
Borítókép: Az üvegház Táskán (Fotó: Sonline.hu/Kovács Tibor)