időjárás 10°C Amália 2022. október 7.
logo

Kaptárhangulat Székesfehérváron – Megkezdődött a mézünnep

Forrás: Országszerte
2022.08.12. 15:11
borítókép

Nyolc méhész kínál ezernyi mézet, tanulási lehetőséget és színes programot az Országzászló téren.

Pénteked délelőtt megkezdődött a Fehérvári Mézünnep, melynek keretében csuprok, tégelyek, kaptárok és dunsztosüvegek lepik el az Országzászló teret – írja a Fejér megyei hírportál, a feol.hu.

A Virágóra mögötti területen péntektől vasárnapig zajlik a mézünnep, ami korántsem a kiváló magyar méz eladásáról szól.

Az esemény szervezőjétől megtudtuk, hogy nehéz évük volt a méhészeknek. Lódi József elmondta, hogy egyaránt megviselte a szakembereket és a méheket a nagy forróság és az aszály. Hozzátette, hogy szinte kétszer annyi energiát kellett ebben az évben belefektetni az elkészült termékekbe, mint más esztendőkben, hiszen a szárazság már önmagában csökkentette a nektárt adó növények számát, kondícióját. 

A mézzel és a méhekkel köthető barátságot érdemes a lehető legkorábban elkezdeni, ezért a szervezők a gyerekre is gondoltak a sátrak felállítása során.

A nekik szánt árnyékos hely mellett a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara is felállította a standját. Ahogy említettük, nem csupán a mézeladás az ünnep apropója, ugyanis a kiállító méhészektől mindent meg lehet kérdezni, akár a méhek életére, akár a méz kialakulására kíváncsiak a látogatók. Bepillantást nyerhetünk az Apiterápiás ház lényegébe, működésébe, illetve abba, hogy milyen betegségek gyógyíthatók a kaptár levegőjével.

A teljesség igénye nélkül jól kezelhetők a méhek által előállított atmoszférában a légúti megbetegedések, szív és érrendszeri problémák jelentős része, de fejleszti a gyermekek kognitív képességeit is és nem mellesleg a depresszió, a migrén, valamit a hiperaktivitás ellen is jól alkalmazható.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pexels)