időjárás 6°C Emánuel 2023. március 26.
logo

Megemlékeztek Lentiben a herendi vonatbalesetben elhunyt katonákról

Forrás: Országszerte
2023.01.31. 16:47
borítókép

Kedden a város önkormányzata és a Szépkorúak Civil Szervezete tartott megemlékezést az 1969-es herendi vasúti balesetben elhunyt helyi katonák tiszteletére a Táncsics úton található katonai emlékműnél.

A sajnálatos baleset a zajdai laktanyában az akkori Magyar Néphadsereg 6783 hadrendű számú alakulatának harckocsizászlóaljánál szolgálatot teljesítő katonákkal történt, akik egy felkészítő gyakorlatsorozat befejezését követően haza­felé tartottak 1969. január 31-én. Aznap reggel a herendi vasútállomás negyedik vágányán veszteglő, éppen a kijárási engedélyre várakozó katonavonatba belerohant a Szombathely irányából érkező gyorsvonat egy helytelen váltóállítás következtében, az azonnali gyorsfékezés ellenére, mintegy 70 kilométer óránkénti sebességgel. A katonai szerelvényen meghalt a mozdonyvezető és tíz katona, illetve többen súlyosan vagy könnyebben sérültek. A gyorsvonaton szintén voltak sérültek az utasok között - olvasható a Zala vármegyei hírportál, a ZAOL cikkében.

Horváth László polgármester emlékezett
Fotós: Korosa Titanilla / Zalai Hírlap

A megemlékezésen Krisztánovics György szavalatát követően Horváth László polgármester emlékezett meg az áldozatokról, kiemelve, hogy máig vannak, akik őrzik az elhunytak emlékét, hogy minél később borítsa őket a feledés homálya. 

Végül koszorúkat, mécseseket helyeztek el az emlékművön a résztvevők - olvasható a Zala vármegyei hírportál, a ZAOL cikkében.

Borítókép: Horváth László, Krisztánovics György és az emlékezők (Fotó: Korosa Titanilla / Zalai Hírlap)