időjárás -3°C Natália 2023. december 9.
logo

Idén is nagy siker volt a székesfehérvári lecsófesztivál

Forrás: Országszerte
2023.10.01. 15:45
borítókép

A rossz idő miatt egy héttel később startolt a Fehérvári Lecsófőző Vigasság, de érdemes is volt áttenni az időpontot, mert ragyogott a nap és a versenyzők arca. Már jóval az előre kitűzött hivatalos megnyitó előtt csapatok tucatjai főzték és sütötték a reggelit, hogy legyen energia a nagy főzéshez.

Már reggel nyolckor is szállt a keményfa fehér füstje a belvárosban a 2023-as Fehérvári Lecsófőző Vigasság csapatainak köszönhetően. 

– Örülök annak, hogy ezen a hétvégén szép idő fogadta azokat a csapatokat, közösségeket, akik úgy döntöttek részt vesznek a rendezvényen. Muszáj emlékeztetnünk mindenkit arra, hogy Sipos József és csapata nélkül ma nem lehetnénk itt a fesztiválon, hiszen annak idején ők álmodták meg ezt az egészet. Nyugodtan mondhatjuk, hogy ez egy nagyon szép hagyománya lett a város őszi rendezvényeinek. Sok-sok ezer ember mozgat meg, illetve közösséget, családot, baráti társaságot, vagy éppen munkahelyi közösséget. Nagyon örülök, hogy most is több százan jöttek. A móri út felújítása miatt kicsit kisebb a terület és máshogy sikerült elhelyezni, de örülök annak, hogy sikerült megtartani – mondta Cser-Palkovics András polgármester, aki újságírói kérdésre elárulta, hogy bár már nem eszik lecsót, de korábban a tojásos változatát kedvelte, különösen puha fehér kenyérrel tunkolva. A főzőhelyszínen sétáló város vezetője hozzátette: 

Ez a rendezvény a találkozások, a beszélgetések és a sok mosoly színtere. Sokan mondták már, hogy itt találkoznak igazán barátok, társaságok, mert itt van egyszerre több órájuk is egymásra.

A tűz nem csak a bográcsok alatt ropogott, hanem a reggeli készítéséhez hozott legkülönbözőbb tűzrakó alkalmatosságokban is. A belőlük áradó hő és az egyre erősebb nap sugarai miatt egyre többen nyúltak a legkülönbözőbb védőitalhoz – írta a Fejér vármegyei portál, a feol.hu.

A Spongya Team minden igényt kielégítve két különböző frissítővel készült a nagy napra. A hideg lecsó feliratú műanyag hordókban hűvös sör, a kézzel pumpálható hagyományos háti permetezőben pedig fehérborból, szódából és málnaszörpből kevert macifröccs oltotta a szomjat. 

– Csülökpörkölt, babos toroskáposzta készül nálunk füstölt oldalassal és persze lecsó, ami most egy autentikus recept alapján készül, szalonna kolbász és só, esetleg tojás, ha nagyon akarja a csapat. Én már 12 éve csinálom ezt, és a terv szerint most elvisszük a zsűri asztalára is a lecsót. A korábbi években volt, hogy nem sikerült, például történt olyan is,hogy leesett félúton a tányér, de olyan is, hogy annyira csípős lett, hogy eleve oda se vittük – mondta Kis Csaba, a Spongya Team vezetője, aki elárulta, hogy az a terve, kettévágott halloween tökben fogják tálalni és úgy viszik az ítészek elé. 

Három asztaltársaságot tett ki az Emerson Team és közülük az egyik csapatot arról faggatták, miért szeletelnek a lecsófesztiválon, a szalonna és a kolbász otthonában padlizsánt? 

– Mi alapvetően nem egy hagyományos magyar lecsóban gondolkoztunk, hanem egy francia jellegű Ratatouille szerű, padlizsános, cukkinis, teljesen vegán változatot készítünk. A padlizsánt és a cukkínit lepirítjuk előre, majd egybe kerül az egész lecsó, ahogy azt hagyományosan megszoktuk. Nincs senki a csapatban, aki miatt muszáj lenne vegánnak lennie, egyszerűen csak emellett tettük le a voksunkat és ezekhez az alapanyagokhoz nem szükséges semmiféle állati eredetű hozzávaló, így a zsír helyett is olíva olajat használunk – mondta a főzőcsapat tagja, Bognár Zsolt. 

Tavaly ők benne voltak az első húszban, ám a elmondásuk szerint a tálalás miatt veszítettek pontokat. 

Sokan csak a főzéshez szükséges eszközök garmadáját telepítették az előre kijelölt főzőhelyre, de többen nagy hangsúlyt fektettek a díszítésre, akár teljes installációra is. Az egyik például Mexikó hangulatát hozta el a bíróság és az evangélikus templom közé. 

– A mienk csípősebb lesz egy picivel, mint a megszokott és jobb, finomabb is mivel szívvel-lélekkel, hangulattal és persze ideillő zenével készítjük. Az összetevők túlnyomó többsége a szokásos, hagyma, paprika, paradicsom, kolbász és szalonna, de ami a lényeg, a legfontosabb hozzávaló az a mexikói csípős salsa, a salsa macha, és így készül a macho lecsó – válaszolta a portál kérdésére a Macho Lecsó csapat legifjabb tagja.

– Délben náluk még egy klasszikus mexikói játék is volt, a pinata, szétütöttek pár óriási édességtárolót a gyerekek, hogy azok hozzájussanak a finomságokhoz – mesélte a feol.hu-nak Alonso-Ibarra Dániel.

Borítókép: Számos bográcsban rotyogott a lecsó (Fotó: Nagy Norbert / feol.hu)