időjárás 1°C Natália 2021. December 9.
logo

Mit tehetsz, ha az otthoni környezeted nem alkalmas a tanulásra?

Forrás: Unilife
2021.11.21. 17:00

Lehet az ok nem megfelelő családi háttér, vagy zajos környék – ötletesnek kell lenni, de mindig van megoldás!

Nemcsak a koronavírus okozhat problémát az otthoni tanulást illetően. Sokaknak olyan környezetben kell készülniük, amely nem könnyíti meg a vizsgákra való tanulást. Ilyen helyzetben ötletesnek kell lenni, hogy minden probléma ellenére a jegyeken ne látszódjanak a hátráltató tényezők hatásai –  olvasható az unilife.hu cikkében.

Fotó: Pixabay

Több oka is lehet annak, ha valakinek nem alkalmas az otthoni környezete, ahol készülni szeretne. Lehet az nem megfelelő családi háttér, hangos szoba- és lakótársak, a zajos környék; vagy az is problémát jelenthet, ha több órán keresztül kell hazafele utazni.

Ezekre a problémákra nem mindig van tökéletes megoldás, ám néhány tipp segíthet abban, hogy kevésebb legyen a hátráltató tényező a tanulásodban.

1. Tanulj máshol!

Ha semmiképp sem tudsz otthon tanulni, érdemes más helyeket keresned. A könyvtár mindig jó opció lehet, de akár a kampuszon található kávézók, padok is. A lényeg az, hogy ha otthon esély sincs a tanulásra, akkor keress más, nyugodt helyeket.

2. Keresd meg a megfelelő időpontot!

Lehet, hogy a probléma abban rejlik, hogy nem a megfelelő időpontban szeretnél tanulni. Előfordulhat, hogy te képtelen vagy délután tanulni, emiatt este kellene. Ha a családod, lakótársaid miatt nem tudsz a vizsgákra készülni, akkor lehet az esti, vagy kora reggeli órákban kellene nekiállnod, amikor mindenki más csendes.

3. Zárd ki a környezetedet!

Ha tudsz, hallgass halk zenét, keress egy tanuló sarkot, vagy zárkózz be a szobádba, hogy kizárj minden mást. Beszéld meg a veled lakókkal, ha ez lehetséges. A legfontosabb az, hogy a lehető legkevesebb tényező zavarja meg a koncentrációdat, mert ha az megtörik, sokkal hamarabb nyúlsz a telefonod után, ami után már nagyon nehéz újra a jegyzetekre fókuszálni.