Vesztegetéssel próbálkoztak, börtönbüntetést kaptak

Jogerősen három év három hónap, illetve két év hét hónap börtönbüntetéssel sújtott a Szegedi Ítélőtábla kedden két szerbiai embercsempészt, akik megpróbálták megvesztegetni az őket elfogó határrendészeket.

WL
2012. 04. 10. 10:39
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szerbiai Bilacból származó, jelenleg 24 éves Baki Abdulahi és a 23 esztendős Bajrami Isuf a határ szerb oldalán abban állapodott meg egy kéttagú, valamint egy négytagú koszovói családdal, hogy fizetség fejében áthozzák őket a zöldhatáron keresztül Magyarországra. A nyolctagú csoport a Holt-Tisza röszkei ága közelében lépett magyar területre. A határrendészek hőkamera segítségével rájuk találtak, és a koszovói állampolgárokat sikerült is elfogni. Az embercsempészek elrejtőztek, a járőrök nem sokkal később azonban őket is megtalálták.

A két vádlott az őket elfogó járőröknek 820 eurót ígért annak fejében, hogy azok visszaengedjék őket Szerbiába. Az ajánlatot a két férfi a járőrautóban megismételte, a határrendészek azonban nem fogadták el az összeget, és előállították a két embert.

A vádlottak már korábban is átlépték illegálisan a magyar–szerb határt, ezért beutazási és tartózkodási tilalom hatálya alatt álltak. Ennek megsértését mindketten elismerték, az embercsempészet és a hivatali vesztegetés bűntettét azonban következetesen tagadták.

A táblabíróság társtettesként elkövetett embercsempészés és kétrendbeli hivatali vesztegetés bűntettében, valamint beutazási és tartózkodási tilalom megsértésének vétségében mondta ki bűnösnek a vádlottakat. Baki Abdulahi jogerősen három év három hónap, társa két év hét hónap börtönbüntetést kapott. Az ítélőtábla az elsőrendű vádlottat öt, a másodrendűt négy esztendőre kiutasította Magyarország területéről.

Bár a jogszabályok alapján lehetőség lenne arra, hogy a vádlottak a büntetésüket a hazájukban töltsék le, mindketten úgy nyilatkoztak, nem kívánnak ezzel élni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.