Előzetesbe küldenék Botka ügyvédjét

Több mint hárommilliárdos csalással gyanúsítja az ügyészség Czeglédy Csabát, az MSZP és a DK jogi képviselőjét.

MN
2017. 06. 15. 8:34
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Előzetes letartóztatásba helyeztetné a Csongrád Megyei Főügyészség Czeglédy Csabát, aki Botka László ügyvédje, és jogi tanácsokat ad az MSZP-nek és a DK-nak is.

Czeglédy őrizetbe vételéről először a Pesti Srácok írt, a kormányközeli portál hat ember letartóztatásáról számolt be, és az ügyet összefüggésbe hozták az ügyvéd korábbi iskolaszövetkezeti botrányával.

A vádhatóság csütörtöki közleményében viszont kilenc gyanúsítottat említ. Közleményükben arról számolnak be, hogy Czeglédy Csaba, aki egy – egyebek között számos magyarországi multinacionális cégnek diákmunkásokat közvetítő – szombathelyi székhelyű gazdasági társaság vezetője, e tevékenységgel kapcsolatos közterhek alóli mentesülés céljából társaival többszintes céghálót működtetett, melynek eredményeképpen az állami költségvetést több mint hárommilliárd forintos vagyoni hátrány érte.

A bűnszervezetben alsó szinten levő, strómanok által vezetett, Csongrád, Fejér és Vas megyében bejegyzett iskolaszövetkezetek a gyanú szerint érdemi tevékenységet nem folytattak. Létrehozásuk azt a célt szolgálta, hogy a diákmunkával kapcsolatos közterhek megfizetése alól mentesüljön a tevékenységet ténylegesen szervező, Czeglédy Csaba által vezetett cég. Ennek érdekében a strómanok által vezetett iskolaszövetkezetek a működésükkel kapcsolatos közterheket nem vallották be, vagy ha történt is bevallás, azt nem követte az adó megfizetése.

A bűnszervezet 2013 és 2016 januárja közötti tevékenységével összefüggésben a több mint 9 milliárd forintos forgalom mellett az állami költségvetést általános forgalmi adó adónemben mintegy 1,7 milliárd, személyi jövedelemadó tekintetében mintegy 1,6 milliárd forint vagyoni hátrány érte.

A főügyészség a kilenc gyanúsított – köztük Czeglédy Csaba, közvetlen munkatársai, a bűnszervezet középső és alsó szintjein elhelyezkedő cégek vezetőinek – előzetes letartóztatására tett indítványt a Szegedi Járásbíróságnál, kérésüket pedig azzal indokolták, hogy az öttől húsz évig terjedő szabadságvesztéssel is sújtható bűncselekmények miatt fennáll a szökés és az elrejtőzés veszélye.

Botka László, az MSZP miniszterelnök-jelöltje az MTI-nek küldött közleményében tudatta, felkérte a párt etikai bizottságát, hogy vizsgálja ki a költségvetési csalás miatt őrizetbe vett Czeglédy Csaba ügyét. De leszögezte azt is, hogy amennyiben ez is egy a korábbi évek és a közelmúlt politikailag megrendelt rendőrségi akciói közül, akkor azoknak kell felelniük, akik ebben részt vettek.

Czeglédy Csaba képviselte az elmúlt hetekben is a szegedi polgármestert az általa indított – és javarészt megnyert – sajtó-helyreigazítási perekben. Korábban ő volt az akkor MSZP-elnök Mesterházy Attila jogi képviselője, ahogyan a szintén szocialista Nyakó Istváné is a választási irodánál felvonuló, az MSZP népszavazási kezdeményezésének beadását akadályozó kopaszok elleni ügyében is.

Az ügyvédet korábban elítélték adócsalás miatt, akkor jogerősen egy év négy hónap felfüggesztett börtönt kapott.

Czeglédy Csaba képviselte Gyurcsány Ferencet  is a Magyar Nemzettel és a Hír Televízióval szemben indított sajtó-helyreigazítási és személyiségjogi perekben.

A szombathelyi közgyűlés MSZP-DK-Együtt-Éljen Szombathely! alkotta frakciója jelezte: kiállnak Czeglédy Csaba frakcióvezető mellett, bíznak az ártatlanságában és alaptalannak tartják meggyanúsítását - eztki Ipkovich György, Szombathely volt szocialista polgármestere jelentette ki csütörtökön a városi közgyűlés ülésén, napirend előtti felszólalásában.

Közölte: abban az ügyben, amely miatt a frakcióvezetőt kedden különösen nagy értékre elkövetett költségvetési csalás gyanújával őrizetbe vették, már három éve folyik közigazgatási eljárás, de eddig egyetlen elmarasztaló határozat sem született, a mostani hirtelen őrizetbe vételt éppen ezért koncepciózusnak tartják.

Hozzátette, a párton belüli etikai eljárást természetesen megindítják, erre első fokon a helyi szervezet jogosult.

Ipkovich György a közgyűlés ülésén úgy fogalmazott: megindult a választási kampány, amelynek szerinte \"ez lehet az egyik Nokia-dobozos ügye\".

A szocialista képviselő úgy fogalmazott: azzal, hogy Czeglédy Csabát - aki az MSZP szombathelyi elnöke és egyben helyi kampányfőnöke is - \"kivették\" a közgyűlési frakcióból, politikai ellenfelét, a fideszes Hende Csabát igyekeztek kedvezőbb helyzetbe hozni.

Ipkovich, aki ügyvédként is praktizál, személyes tapasztalatára hivatkozva elmondta: a költségvetési csalásos büntetőügyek akár 6-7 évig is eltartanak, a végén, ha esetleg felmentéssel vagy megszüntetéssel zárulnak, már senki sem emlékszik pontosan arra, hogy milyen körülmények között indultak.

Ahogy arról az Átlátszó beszámolt, Czeglédy egykori iskolájában, a szombathelyi Kereskedelmi és Vendéglátói Szakképző Iskolához (egykori nevén Orlayhoz) kötődő Rébusz Iskolaszövetkezetnél, amelynek az elnöke is volt, olyan számlákra fizetett, amelyek mögött nem volt teljesítés. A későbbi politikust az iskola jelöltjeként diákpolgármesterré is megválasztották 1994-ben, ez követően lett alapítója a Nyugat.hu médiaportált üzemeltető cégnek, amelyből később kiszállt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.