Korrupt NAV-osok és jogászok bandáját vették őrizetbe

Kenőpénzért adhatott ki bűnügyi információkat az adóhatóság három tagja. Egy ügyész és egy ügyvéd is érintett a korrupciós botrányban.

MN
2017. 06. 28. 6:26
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tizennégy helyszínen tartott házkutatást, és hat főt hallgatott ki gyanúsítottként egy korrupciós ügyben kedden a Központi Nyomozó Ügyészség – a kihallgatottak közül öt személyt aztán őrizetbe is vettek.

A hatóság szerint a most lebuktatott csoport tagjai között három NAV-alkalmazott, egy ügyész és egy ügyvéd is volt, a társaság pedig milliós kenőpénzek fejében szivárogtatott adatokat folyamatban levő büntetőeljárásokról gyanúsítottaknak, akik így elkerülhették a felelősségre vonást vagy enyhébb büntetést érhettek el az eljárás során.

 Az őrizetbe vett ügyész és a NAV munkatársai a gyanúsítotti kihallgatásuk során panaszt jelentettek be a gyanúsítás ellen, és nem tettek vallomást.

 Mindannyiukat hivatali vesztegetés elfogadásával gyanúsítják, aminek büntetési tétele kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés lehet.

 A most őrizetbe vett személyekkel együtt összesen kilenc gyanúsítottja van az ügynek, a Központi Nyomozó Főügyészség július 16-ig le is zárhatja a korrupciós botrányban folytatott eljárást. A hatóság szerdán indítványozza, hogy a társaság tagjai előzetes letartóztatásba kerüljenek.

Az eset is igazolhatja, hogy Magyarországon egyre nő a korrupciós ügyek száma: lapunk korábban egy ügyészségi jelentés alapján számolt be arról, hogy 2015 és 2016 között hatszorosára emelkedett az olyan hivatali visszaélések aránya, amiben nyomozást is indítottak a hatóságok.

 

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.