Elvitték a rendőrök a fiatalt, aki feltárta a BKK e-jegyének hibáit

Ő vett 50 forintért bérletet az új alkalmazással. Záporoznak az 1-es értékelések a BKK Facebook-oldalára.

MN
2017. 07. 21. 10:52
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gyanúsítottként hallgatták ki a rendőrök azt a fiatalt, aki észrevett egy rést BKK netes értékesítési rendszerében, és 50 forintért vett egy bérletet, állítása szerint jó szándékkal, hogy tesztelje, valóban működik-e a sebezhetőség – írja a 24.hu.

Percekkel azután, hogy kiderült, képes manipulálni a BKK jegyrendszerét, jelezte a dolgot a Budapesti Közlekedési Központnak. Választ nem kapott, viszont feljelentették, Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes pedig a sorozatosan kibukó hibák kapcsán a BKK-t érő rendszerszerű kibertámadásról beszélt.

Nekiestek a BKK Facebook-oldalának

Az előállításról szóló hír megjelenése után több százan kezdték el 1-esre, vagyis gyengére értékelni a BKK Facebook-oldalát, amivel rövid idő alatt az ötfokú skálán 1,6-ra tornázták le az átlagos értékelést. Többen felháborodott kommenteket is írtak az értékeléshez, például azt, hogy „Napi tanulság: ha valaki segít nekem, feljelentem!” vagy „Már megint a mutyizást védik, hogy a korrupció csap el ne záródjon!”, illetve „Figyu, ha jelzem a sofőrnek, hogy nem nyílik az ajtó, az még oké, vagy azért is fel fogtok jelenteni?” Vitézy Dávid, a BKK korábbi vezérigazgatója annyit írt a gyenge értékelés mellé: „...ahova jutott”.

Az Országos Rendőr-főkapitányság a 24.hu-val közölte: az ügyben a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda információs rendszer vagy adat megsértése vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indított nyomozást, amelynek határideje 2017. szeptember 15-e. Hozzátették, hogy az ügynek egy gyanúsítottja van, aki a továbbiakban szabadlábon védekezik. Ennél többet azonban a nyomozás érdekeire hivatkozva nem árultak el.

Zoltai Ildikó, a T-Systems kommunikációs munkatársa nem akart nyilatkozni az üggyel kapcsolatban.

A 24.hu úgy tudja, a fiatalt éjjel állították elő az otthonából.

A diák az RTL híradójának korábban azt mondta, csupán egy szám átírásával annyiért vehetett bérletet, amennyiért akart. Hozzátette: hobbiszinten foglalkozik netoldalakkal, és szereti megnézni, hogy készülnek és működnek a szolgáltatások. „Ezért jó szándékkal kipróbáltam, hogy működik-e ez a sebezhetőség. Azt tapasztaltam, hogy igen, és két perccel utána jeleztem a BKK-nak a hibát” – jelentette ki. Mint mondta, háromszáz kilométerre lakik Budapesttől, így a bérletet nem is tudta volna felhasználni.

A 444 később kapcsolatba lépett a fiatallal. Azt írták, egy 18 éves diákról van szó, aki szeptembertől jár majd egyetemre.

Egyébként a Közlekedő Tömeg blog is demonstrálta a rendszer kijátszhatóságát: munkatársuk egy néhány óra alatt hamisított képernyővédővel tízből tízszer verte át a BKK jegyellenőreit, akik QR-kód-olvasó hiányában a monitoron látható kódot sem tudták ellenőrizni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.