Megúszta a börtönt Tiszabő korábbi és jelenlegi polgármestere is

A független Farkas Barnabás és Bruna László is benne volt a szocpolos csalássorozatban. Felfüggesztettet kaptak.

MN
2017. 07. 07. 15:22
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte Tiszabő korábbi és jelenlegi polgármesterét a „szocpolos” csalássorozat ügyében pénteken nem jogerősen a Debreceni Törvényszék – írja az MTI. A büntetőügynek 62 vádlottja volt, őket a bíróság költségvetési csalás, csalás és közokirat-hamisítás bűntettében – tettesként, társtettesként, bűnsegédként vagy felbujtóként – mondta ki bűnösnek.

A tudósítás szerint az elsőrendű vádlott, Tiszabő korábbi jegyzője tizenhétrendbeli költségvetési csalás miatt egy év tíz hónap börtönbüntetést kapott, amelynek végrehajtását négy év próbaidőre felfüggesztették.

A másodrendű vádlottat, a település korábbi polgármesterét – a független Farkas Barnabást – hivatali visszaélés és költségvetési csalás bűntettében találta bűnösnek a törvényszék, és egy év négy hónap – három évre felfüggesztett – börtönbüntetéssel sújtotta. A harmadrendű vádlott egy év tíz hónap letöltendő börtönbüntetést kapott. Az ügy tizennegyedrendű vádlottját, Tiszabő jelenlegi polgármesterét – Bruna Lászlót (Fidesz–KDNP) – a bíróság kilencrendbeli költségvetési csalás és kilencrendbeli közokirat-hamisítás bűntette miatt egy év négy hónap börtönre ítélte, ennek végrehajtását három év próbaidőre felfüggesztette.

Az állami hírügynökség beszámolója szerint a legtöbb vádlott esetében a törvényszék hat hónaptól két évig terjedő szabadságvesztést szabott ki, sokuknál lehetőséget látott a büntetés felfüggesztésére, több vádlottat pedig közérdekű munkavégzésre ítélt. Összesen 45 millió forint értékű vagyonelkobzást is elrendelt, és fenntartotta több vádlott ingatlanjának zár alá vételét.

Az ítélet szerint a vádlottak 2006 és 2009 között 130 tiszabői, fegyverneki, jánoshidai, tiszaroffi, tiszagyendai és tiszakeszi ingatlan esetében jogosulatlanul igényeltek lakáscélú állami támogatást (fiatalok otthonteremtési támogatását, lakásépítési támogatást). Az adásvételi szerződésekbe irreálisan magas vételárat, az ingatlanok valós értékének sokszorosát, 1,75 millió és 3,5 millió forint közötti összegeket tüntettek fel, valamint nyilatkoztak a szükséges önerő meglétéről, illetve átadásáról is.

A szerződéskötés, az értékbecslés, a földhivatali és banki ügyintézés során a vevőknek a vádlotti kör tagjai nyújtottak folyamatos segítséget. A szerződéseket minden esetben ügyvéd vagy annak segítője készítette vagy ellenjegyezte. Ők tisztában voltak azzal, hogy a dokumentumok valótlan adatokat tartalmaznak. A hiteligénylőket legtöbbször ugyanaz a vádlotti kör vette rá a támogatás igénylésére, és a támogatás nagy részét is az kapta meg.

A vádlottak 2006 és 2009 között több mint 220 millió forintnyi támogatást vettek fel két hitelintézettől.

Virágh Pál bíró az ítélet szóbeli indokolása során az MTI szerint kiemelte: Tiszabőn nem adásvételi szerződések köttettek, hanem otthonteremtési támogatások értékesítése folyt. Az ingatlanok 99 százaléka nem ért annyit, amennyit az értékbecslésekben szerepeltettek.

A büntetések kiszabásakor a bíróság többeknél enyhítő körülményként értékelte a beismerő vallomást vagy azt, hogy kiskorú gyermekek eltartásáról gondoskodnak, illetve a bűncselekmények elkövetése óta eltelt időt is figyelembe vette a törvényszék.

Az ítélet nem jogerős, több vádlott és védő fellebbezést jelentett be, míg az ügyész, továbbá más vádlottak és védők három nap gondolkodási időt kértek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.