Házi őrizetben marad M. Richárd

Ha szabadlábon hagyták volna, megismétlődhetett volna egy, a Dózsa György úti balesethez hasonló tragédia.

MN
2017. 08. 30. 15:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Helybenhagyta a Fővárosi Törvényszék az M. Richárd ellen közúti baleset gondatlan okozásának vétsége és más bűncselekmény miatt induló büntetőeljárás nyomozati szakában az elsőfokú bíróság házi őrizetet elrendelő döntését – közölte a Fővárosi Törvényszék.

Közleményükben azt írták: figyelemmel a gyanúsított közlekedési múltjára, illetve arra a körülményre, hogy a közlekedés rendjét sértő, szándékos bűncselekmény miatt folyamatban lévő büntetőeljárás alatt ismételten a közlekedési szabályok durva megsértésével elkövetett bűncselekmény gyanúsítottjává vált, tartani lehet attól, hogy szabadlábon hagyása esetén újabb, a közlekedés rendjét sértő bűncselekményt követ el. Vagyis a bíróság álláspontja szerint a kényszerintézkedés különös okaként szabályozott bűnismétlés veszélye fennáll.

A bíróság álláspontja szerint a bűnismétlés veszélye a házi őrizet elrendelésével kiküszöbölhető, ugyanis megakadályozza őt abban, hogy a jövőben a közlekedésben részt vegyen. A másodfokú bíróság álláspontja szerint az elsőfokú bíróság döntése a szükségesség és az arányosság elvének megfelel.

Hozzátették: ha az eljárás során a gyanúsított bármikor megszegi a házi őrizet szabályait, vagy az idézés ellenére ok nélkül nem jelenik meg, akkor őrizetbe vehető, vagy elrendelhető az előzetes letartóztatása.

Mint arról lapunk több cikkben is beszámolt, a kecskeméti maffiaperben jogerősen elítélt férfi május 15-én egy bérelt Mercedes-Benz kabrióval bőven óránkénti 100 kilométer feletti sebességgel ütközött neki egy Citroënnek, amely egy buszmegállóba csapódott – a balesetben ketten meghaltak, öten megsérültek.

Később kiderült, hogy M. Richárd jogosítvány nélkül vezetett, vizeletében kokainmaradványokat találtak. A férfi ráadásul a tragédia után is újra autóba ült – majd az ügyében zajló nyomozás ellenére nyaralni ment a Seychelle-szigetekre egy más ügyben súlyos testi sértéssel gyanúsított barátnőjével.

Ráadásul a Bors információi szerint M. Richárd egy percet sem ült börtönben, mert augusztus 21-i őrizetbe vétele után a Péterfy Sándor utcai kórházban kezelték, ám ezt az értesülést az intézmény nem erősítette meg.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.