Befejezték a nyomozást a Teréz körúti robbantás ügyében

Az ügyészeknek 30 napjuk van a vádirat megírására, és át kell adniuk több tízezer oldal iratot a védelemnek.

MN
2017. 09. 15. 5:21
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A vád előkészítésénél, illetve az úgynevezett iratismertetésnél tart a tavaly szeptember 24-ei Teréz körúti robbantás ügyében folyó eljárás – írja a Magyar Idők. Ez azt jelenti, hogy a nyomozás befejeződött, az ügyészeknek harminc napjuk van a vádirat elkészítésére, illetve beszkennelve át kell adniuk a nyomozás során keletkezett több tízezer oldalnyi iratanyagot a védelemnek. 

A Központi Nyomozó Főügyészség P. Lászlót gyanúsítja azzal, hogy házi készítésű, repeszekkel kiegészített bombájával két rendőrt súlyosan, illetve életveszélyesen megsebesített. A vád várhatóan előre kitervelten, aljas célból, több ember és hivatalos személy sérelmére, több ember életét veszélyeztetve elkövetett emberölés kísérlete, illetve terrorcselekmény előkészülete lesz. Mindezért összességében akár életfogytiglant is kaphat a feltételezett elkövető.

P. László a merénylet másnapján álnéven ímélt küldött a Belügyminisztériumnak, pontosan leírva, hogy milyen pokolgéppel robbantott. Laptopja merevlemezén találták meg a nyomozás során azt a másik, el nem küldött levelet, amelyben egymillió eurót akart követelni a minisztériumtól, hogy ne kövessen el további merényleteket. A tulajdonában lévő présházban pedig jelentős mennyiségű, házilag készített robbanóanyagot és pokolgépek készítésére alkalmas eszközöket találtak. Ezek alapozták meg a terrorcselekmény előkészületének gyanúját.

Az ügyészek úgy vélik, hogy P. László meg akarta ölni a két rendőrt, hogy megszerezze fegyvereiket. P. beismerte tettét, de azt állítja: nem akart végezni a rendőrökkel, és a pisztolyokat csak azért akarta megszerezni tőlük, mert nem érezte magát biztonságban. A gyanúsított az elmeorvosi szakvélemények szerint büntethető.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.